Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ


Απο Enet.gr

Σχέδιο για την επιβολή παγκοσμίου φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποθαρρύνει τις τράπεζες να παίρνουν υπερβολικά ρίσκα, ζητεί με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι η πρόταση που θα επεξεργαστεί η Ε.Ε. να είναι έτοιμη μέχρι τη σύνοδο των G20, τον προσεχή Ιούνιο...


Η Ευρωβουλή καλεί τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν μόνες τους, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η παγκόσμια συναίνεση. Το ψήφισμα μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα διαλόγου επί πολλών ζητημάτων που αφορούν στη συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Έντουαρντ Σικλούνα.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η εφαρμογή του φόρου δεν πρέπει να βλάψει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να εκτελεί το ζωτικό ρόλο της χρηματοδότησης των επενδύσεων της πραγματικής οικονομίας, ούτε να ενθαρρύνει την μετανάστευση του κεφαλαίου. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους επενδυτές.

Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, 536 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 33 αποχές.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: