Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

"Δεν ζητάμε περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα"



Η κ. Άτκινσον σημείωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ανταγωνιστικότητας το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα αλλάξει, αφού θα τερματισθούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του εμπορίου, θα ανοίξουν επαγγέλματα και θα υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, ενώ και οι εξελίξεις στον δημόσιο τομέα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα σενάρια για μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα είχαν πυροδοτήσει δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είχε υποδείξει τη μείωση μισθών ώστε να περιοριστεί το κόστος και να πωλούνται τα ελληνικά προϊόντα, όπως είχε χαρακτηριστικά πει.

Στο "κόκκινο" συνεχίζουν οι αγορές

Υποχώρησε περαιτέρω το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε εμφανίζονται να έχουν αποκλίνουσες απόψεις για την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το απόγευμα της Πέμπτης το ευρώ βρισκόταν στα 1,2357 δολάρια από το επίπεδο των 1,2415 δολαρίων που έκλεισε τ το βράδυ της Τετάρτης στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2334 δολάρια.

Με απώλειες κατά 2.17 έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 5.867,88 μονάδες με απώλειες κατά 2,05%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 5.073,10 μονάδες με απώλειες κατά 2,01%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC έχασε τελικά το 2,25% της αξίας του υποχωρώντας στις 3.432,52 μονάδες. Με απώλειες κατά 1.13 % έκλεισε ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης στις 9270.50 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει αρνητικό πρόσημο με τους επενδυτές να παραμένουν εξαιρετικά νευρικοί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Oι απώλειες του Dow Jones και του Nasdaq ξεπερνούν το 2%.

"Εξ αιτίας της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και της προαλειφόμενης μειωμένης ζήτησης του προϊόντος" και λόγω της πτώσης του ευρώ σύμφωνα με συναλλασσόμενες πηγές, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου "βυθίστηκε" κάτω και από τα 65 δολάρια (64,61 δολάρια το βαρέλι, στις 20.15 ώρα Ελλάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: