"Ανταλλαγή" προτάσεων για Προανακριτικές Επιτροπές στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί Προανακριτική για πέντε πρώην γαλάζιους υπουργούς και η ΝΔ για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, τα κόμματα καταλήγουν για άλλη μια φορά σε διαφορετικά πορίσματα, ενώ τα όποια αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί, τουλάχιστον για πράξεις πριν από το 2007.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητά σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο ενώ η ΝΔ κάνει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη παλαιότερη δήλωση του ΚΚΕ πως δεν πρόκειται να προσυπογράψει κοινό πόρισμα, αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του για την νομική αντιμετώπιση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων (στα οποία εδράζονται οι αξιώσεις των μοναστηριών στη δημόσια γη), η συγκρότηση κοινού πορίσματος ματαιώνεται οριστικά.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η καταγραφή κάποιων κοινών συμπερασμάτων, με πρώτιστο την διαπίστωση πως από την υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρξε σημαντική οικονομική ζημία για το Δημόσιο - πρόταση που κατέθεσε ο ΛΑΟΣ στη συνεδρίαση της Εξεταστικής και που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ελεγχθεί για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, (ο υπουργός έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή πως τον έχει συναντήσει τρεις φορές στο παρελθόν, χωρίς να διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις), για την επιλογή του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με την διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου (απόφαση που εδραζόταν σε εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και την αδράνειά του να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους στη Μονή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που ο ίδιος έχει αποδώσει στις προτεραιότητες που είχε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτονται ευθύνες στους κ.κ. Κιλτίδη ("αποχαρακτηρισμός" δάσους Ουρανούπολης), Μαγγίνα ("ανταλλαγή" ολυμπιακού ακινήτου), Αλογοσκούφη (ως προϊσταμένου της ΚΕΔ και του Π. Δούκα) και Μπέζα (χειρισμός της διαδικασίας επιστροφής στο Δημόσιο, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή)
Επίσης, ποινικές ευθύνες στους κ.κ. Δούκα (αποδοχή της γνωμοδότησης των υπηρεσιών του που επεκύρωνε τις αποφάσεις του 2003 που ευνοούσαν τη Μονή, αλλά και παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης για την πατρότητα της Βιστονίδας), Μπασιάκο και Κοντό (δρομολόγηση των επίμαχων ανταλλαγών), Βουλγαράκη (προϊστάμενος του υπουργείου στο οποίο υπάγεται η χερσόνησος του Αγίου Όρους από πλευράς αρχαιολογικής προστασίας) και Ρουσόπουλου (εγκαλούμενου από ορισμένους ως συντονιστή της υπόθεσης).
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην ανίχνευση ποινικών ευθυνών, τόσο από τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, (για την προσυπογραφή αποφάσεων που παραιτούνταν της περιοχής της Βιστονίδας για λογαριασμό του Δημοσίου), όσο και από τους κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, αναγνωρίζοντας, όπως και στο πόρισμα του 1998, την ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.
Το ΚΚΕ, με δεδομένη την απουσία για λόγους υγείας του Αντ. Σκυλλάκου από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν έχει ακόμα σκιαγραφήσει τη στάση του, σε ό,τι αφορά την ανίχνευση ποινικών ευθυνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου