Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ


Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Η απομάκρυνση και εσπευσμένη αντικατάσταση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου , λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων του συζύγου της, έχει προκαλέσει σειρά αναταράξεων στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, όπου επικρατεί πλέον κλίμα καχυποψίας και γενικευμένης νοσηρότητας...

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για ένα θερμό καλοκαίρι, κατά το οποίο η Βουλή θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτή, ενώ θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν οι εργασίες των εξεταστικών και πιθανότατα προανακριτικών επιτροπών για τις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπαιδίου και εν συνεχεία για την Οικονομία, όπου αναμένεται να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση.

Από προχθές το βράδυ οι φήμες και η παραφιλολογία στο παρασκήνιο έχουν φουντώσει και συνεχής είναι πλέον η διασπορά σεναρίων για δήθεν σκοτεινές υποθέσεις, σκάνδαλα, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και υπόνοιες εκφοβισμών και πολιτικών εκβιασμών.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση που εμμέσως αφορούσε την κυρία Γκερέκου, με τη διαρροή λεπτομερών φορολογικών στοιχείων, σε εφημερίδες και μπλογκ άρχισαν να διακινούνται «πληροφορίες» περί νέων κρουσμάτων και υποθέσεων εις βάρος υπουργών και βουλευτών, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να κυριαρχεί πλήρης σύγχυση ως προς το τι ισχύει και να παρουσιάζονται δυσχέρειες στην έγκαιρη διασταύρωση πληροφοριών.

Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί και πολιτειακοί παράγοντες αναγκάζονται επί ώρες να διαψεύδουν επισήμως ή δι΄ εκπροσώπων τους φήμες περί παραίτησης ή περί ρουσφετολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες διακινήθηκαν από νωρίς χθες μέσω δημοσιευμάτων σε μπλογκ. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής υποχρεώθηκε να διαψεύσει χθες πληροφορίες λέγοντας ότι «δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Αναγνωρίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να προσελκύσουναναγνώστες,ακροατές και τηλεθεατές αλλά όλα έχουν και ένα όριο».
Αρχή έγινε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εφέρετο μέσω μπλογκ να «ετοιμάζει την παραίτησή της», χωρίς να αναγράφεται προφανής λόγος. Η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να απαντήσει σε δεκάδες τηλεφωνήματα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις «πληροφορίες» και εν τέλει εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «φήμες και υπονοούμενα χωρίς βάση και χωρίς αφορμή δημιούργησαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης των “...μη ειδήσεων” περί δήθεν παραίτησής μου. Μέχρις εδώ!». Η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «η διασπορά αυτών των φημών ανήκει στη διαδικασία της ποινικής νομοθεσίας» και συμπλήρωσε. «Η επιχείρηση “αίμα στο κοινό” είναι το αντίθετο από τη διαφάνεια και από την αναγκαία αποκαλυπτική λειτουργία της δημοσιογραφίας. Ως πολιτικός αρνούμαι τις απόπειρες εκφοβισμού από όπου και αν προέρχονται.Ελπίζω τα αρμόδια όργανα των δημοσιογράφων να προστατέψουν τις αρχές του λειτουργήματός τους».

Διευκρινίσεις Πετσάλνικου για «πληροφορίες»
Σε άλλο μπλογκ δημοσιεύτηκε χθες πληροφορία περί πρόσληψης στη Βουλή των τέως ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρίας Μερόπης Καλδή και κ. Εμμ. Μαυρομμάτη. Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου κατέστη αναγκαίο να δώσουν διευκρινίσεις για την είδηση, λέγοντας ότι η μεν κυρία Καλδή έχει προσληφθεί από το 2003 και ότι ο δε κ. Μαυρομμάτης εργάζεται ως μετακλητός στο γραφείο του κ. Αντ. Σαμαρά στο Κοινοβούλιο και όχι ως μόνιμος, προσληφθείς από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: