Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

NEA KATAΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Πρόστιμο 250.000 ευρώ για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία...

Το περιστατικό σημειώθηκε το 1996 όπου οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν, ύστερα από την επέμβαση περίπου 200 ανδρών της δύναμης ταχείας επέμβασης, στη φυλακή για να καταστείλουν μια στάση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τραυματίστηκαν 33 κρατούμενοι και 27 αστυνομικοί. Στο ΕΔΑΔ προσέφυγαν 46 πρώην κρατουμένων και συγγενείς των θυμάτων και το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει για ηθική βλάβη το ποσό των 60.000 ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και το ποσό των 36.000 ευρώ σε καθένα από τους έξι ενάγοντες που είχαν δεχθεί φονική επίθεση.

Καταδίκη και για το προσωρινό λουκέτο σε εφημερίδα

Το ποσό των 9.000 ευρώ θα πληρώσει η Τουρκία, μετά την καταδίκη της από το ΕΔΑΔ για την απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, να κλείσει για ένα μήνα Yeni Evrensel, το 2000.
Το τουρκικό δικαστήριο είχε κρίνει ότι το περιεχόμενο άρθρων που δημοσίευσε η Yeni Evrensel ήταν αντίθετο με τον ποινικό κώδικα.fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: