Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Πιο λίγα λεφτά για τους Έλληνες, πιο πολλά για την Ελλάδα

Νέα πρόταση Στρος Καν μέσω των Financial Times

protothema.gr
Τον κίνδυνο να περιέλθει σε …μόνιμη ύφεση η ελληνική οικονομία παραδέχεται ουσιαστικά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times επιμένει, μεν, στην πρόταση για μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, αλλά τάσσεται υπέρ της αύξησης των πόρων που δίνει στην χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ εγείρει ζήτημα «εσωτερικής υποτίμησης», τονίζοντας πως πρόκειται για “μία επώδυνη διαδικασία, αλλά πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να το κάνουν”, αφού το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι μεγάλο.

“Η ελληνική οικονομία έχασε 5 με 6 μονάδες ετησίως σε σύγκριση με τη Γερμανία τα τελευταία 5-6 χρόνια και σήμερα υπάρχει διαφορά 25 έως 30 μονάδων στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα αν θέλει να παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη και να δει ένα φωτεινότερο μέλλον”, τονίζει ο ίδιος. 
 


Πρόσθεσε δε ότι σε μια χώρα που δεν ανήκει σε κάποια νομισματική ένωση, το κόστος στην οικονομία θα μπορούσε να μειωθεί με την υποτίμηση του νομίσματός της.

“Για την Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει και έτσι μόνο μέσω εσωτερικής υποτίμησης, μειώνοντας δηλαδή τα πραγματικά εισοδήματα, θα ανακτήσει η οικονομία την χαμένη ανταγωνιστικότητά της”, επεσήμανε ο κ. Στρος Καν.

Ο ίδιος βεβαίως παραδέχθηκε ότι η ταυτόχρονη μείωση μισθών και τιμών εμπεριέχει τον κίνδυνο πτώσης της κατανάλωσης και θέσης της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Για αυτόν τον λόγο, “προσπαθούμε να πείσουμε την Ε.Ε. – ακόμη όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά τους επόμενους μήνες- ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα όχι μόνο μέσω του πακέτου δανεισμού, αλλά και με τη παροχή επιπλέον πόρων για την ανάπτυξη”, κατέληξε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: