Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με 100 εκατ. ευρώ


Στη σύσταση «Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας», το οποίο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους έως 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα -πιθανότατα εντός του 2010- η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, το Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις, που συνδυάζουν κοινωνικούς σκοπούς και επιχειρηματικότητα, «πατώντας» πάνω και στο νομοσχέδιο για τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας (ΕΚΟ), που ανακοίνωσε πρόσφατα ο προκάτοχός της στο υπουργείο, Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. η συνολική δημόσια δαπάνη -κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση- για την ενίσχυση των ΕΚΟ ως το 2013 εκτιμάται στα 260 εκατ. ευρώ).

Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κα Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Νοέμβριο οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν χρήση του νέου «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ίση συνεισφορά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (σύντομα θα βγει στον «αέρα» σχετική προκήρυξη).

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει τη δράση του και το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, που μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης με 40 εκατ. ευρώ.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα εγγυήσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμή προμηθευτών βάσει τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόνο 18 εκατ. ευρώ.

«Τα δύο προγράμματα δεν προχωρούν», παραδέχτηκε, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην έλλειψη σχετικής νομοθετικής κάλυψης, την κρίση ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα τα συγκεκριμένα δάνεια να τιτλοποιούνται και να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (οι οποίες, σημειωτέον, εγγυώνται για το 20% των δανείων, έναντι ποσοστού 80% για το δημόσιο).
Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι η ΤτΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε δε, ότι ο νέος υπουργός καλό θα ήταν να κάνει μια αναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, ώστε ακόμη κι αν μείνουν λιγότερες για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, αυτές να συνεργάζονται με πιο ξεκάθαρους όρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: