Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
«Ναι» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα λέει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποδεικνύοντας όμως παράλληλα- σύμφωνα με πληροφορίες- την ανάγκη να γίνουν πιο δραστικές παρεμβάσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών και την τόνωση της ανάπτυξης...
Ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη χορήγηση της συνεισφοράς του, 2,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τη θετική γενική κατεύθυνση («το πρόγραμμα ξεκίνησε δυνατά»), η εισήγηση των τεχνοκρατών του επισημαίνει απερίφραστα αδυναμίες, εκφράζει ανησυχίες και διατυπώνει υποδείξεις στην κυβέρνηση για νέα μέτρα. Το πρώτο είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών φέτος ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων.
Η περικοπή θα αφορά κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις αμυντικές δαπάνες. Οι τεχνοκράτες που καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για να προετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2011, τονίζουν ότι αυτό είναι μέτρο προσωρινό, μέχρις ότου υπάρξει πραγματικός έλεγχος των δαπανών και των εσόδων.
Τι προτείνουν
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάζονται οι ανησυχίες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και οι υποδείξεις τους για νέα μέτρα, με βάση το κείμενο της εισήγησής τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι τα εξής: 1Υστέρηση εσόδων. Πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και της αναποτελεσματικής λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Μιλούν για την ανάγκη πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 2Αναποτελεσματικός έλεγχος δαπανών. Παρά τη μείωση των δαπανών που σημειώθηκε, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, θεωρούν ότι οι δαπάνες αποτελούν πάντα πρόβλημα γιατί εκτός ελέγχου παραμένουν οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι βασικός στόχος, σημειώνουν οι τεχνοκράτες στο κείμενό τους σύμφωνα με πληροφορίες. 3Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Θεωρούν ότι είναι κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος και γι΄ αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή τους. Ειδικότερα, ζητούν να προχωρήσει το άνοιγμα των αγορών (π.χ. της ενέργειας) και των κλειστών επαγγελμάτων, να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο και τον τουρισμό και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ικανοποίηση για την Εθνική Για τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είδαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν μονόδρομο την προσφυγή της κυβέρνησης σε ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το κείμενο του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι «σφικτή», αλλά εκφράζει την πεποίθηση πως με τη βοήθεια της ΕΚΤ και της επέκτασης του μηχανισμού στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου