Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τα έσοδα

nooz.gr
Εντείνεται ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία των εσόδων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου "Ιανουάριος- Αύγουστος", τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Παράλληλα, μείωση 32,2% κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας απόκλιση από τον ετήσιο στόχο του Μνημονίου, που αναφέρεται σε μείωση 39,5%. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στα 14,49 δισ. ευρώ, έναντι 21,38 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος για το έλλειμμα που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι τα 18,69 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%.

Η πορεία μείωση του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού
στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: