Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

"Προσωρινός αποκλεισμός από το δικαίωμα ψήφου"

nooz.gr
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τάσσεται υπέρ του προσωρινού αποκλεισμού των χωρών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες από το δικαίωμα ψήφου στα όργανα της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εξοστρακισμού μίας χώρας από την Ευρωζώνη, είπε ότι "θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τον προσωρινό αποκλεισμό από τα δικαιώματα ψήφου".

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης νέας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών της.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει τακτικά η Επιτροπή που έχει ορισθεί υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Herman Van Rompuy, η οποία θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες τις προτάσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν πιστεύει ότι το ευρώ ήταν ποτέ "κοντά στην καταστροφή", βλέποντας, όπως είπε, τα πράγματα από μέσα. Και πρόσθεσε: " Γνωρίζω πώς λειτουργεί η Ευρώπη…Είναι πάντοτε δύσκολο για τους έξω παρατηρητές να κρίνουν και να αναλύσουν σωστά την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες".

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε υπερβολικό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει. Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για τη Σύνοδο στη Βασιλεία της Ελβετίας που θα γίνει αύριο και μεθαύριο, με σκοπό να διαμορφώσει τους νέους κανόνες για τη λειτουργία και τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Είπε, όμως, ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να αναμένουν στο μέλλον ότι οι φορολογούμενοι σε όλο τον κόσμο θα διαθέσουν τόσο μεγάλα ποσά, όπως στα τελευταία τρία χρόνια, για να τις σώσουν. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε δύο φορές αυτό. Οι πολίτες στις δημοκρατίες μας δεν θα το δεχόντουσαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: