Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Μήνυμα στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ημερίδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ...


Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης, παρατηρείται μια δυστοκία, με τις τράπεζες να μην δίνουν εύκολα χρηματοδότηση.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν το ρίσκο της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ημερίδα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί και πρόσθεσε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων. Κατα τ' άλλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε στη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Όταν δεν έχεις αξιοπιστία ό,τι και να πεις, δεν μπορείς να πείσεις» και έφερε ως παράδειγμα τη σημασία που έχει η αξιοπιστία κάποιου όταν πάει να πάρει δάνειο από τράπεζα.

Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι και οι τράπεζες δεν μετρούν πάντα σωστά την αξιοπιστία» και αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Wall Street για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κρίση που πληρώνουμε σήμερα.

«Στην Ελλάδα περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, «αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά -σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι -όπως είπε- με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από την κυβέρνηση. Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: