Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου για την πείνα και την ανισότητα των φύλων


Την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας όπως είναι η μείωση κατά 50%, έως το 2015, των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για "την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων", που διεξήχθη σήμερα στην έδρα των Ην. Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Από την άλλη, επισήμανε πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, την καταπολέμηση ασθενειών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αν και, όπως έσπευσε να σημειώσει, και σε αυτά τα μέτωπα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Αφού ανέφερε πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε την προσπάθεια, τόνισε ότι η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: