Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι 100 μέρες που θα αλλάξουν τα πάντα

Μαραθώνιος μέτρων μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο


http://img.protothema.gr/
Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν στον … οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η χώρα τους επόμενους μήνες και χρόνια, ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη επιθεώρηση τον Φεβρουάριο.

Το μαραθώνιο θρίλερ των ατέρμονων ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των δανειστών της χώρας, το οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε με μια … σεπτή τελετή, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην τελευταία τους συνάντηση, στις 7.30 το απόγευμα, οι ελεγκτές της Τρόικα παρουσίασαν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο θα στηριχθούν οι εκθέσεις τους και τα μηνύματα που θα στείλουν σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλες και Φρανκφούρτη, αλλά και στις αγορές, για τις επόμενες δόσεις των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις οποίες θα ερωτηθούν και τα ίδια τα στελέχη της Τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν την Τρίτη το πρωί, ολίγον πριν αναχωρήσουν από την χώρα μας, ζήτησαν κάτι παραπάνω από περιορισμό προσλήψεων, μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο άχρηστων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων (κυρίως αναπτυξιακών στους ΟΤΑ), με τα οποία η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκρατήσει τη μισθολογική δαπάνη του Κράτους. Οι ελεγκτές δεν φαίνεται να απέσπασαν δέσμευση για απολύσεις, αλλά δέχθηκαν να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του σχεδίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικά παγώνουν και το 2011 οι προσλήψεις στο δημόσιο, αφού στον κανόνα για 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, στις προσλήψεις θα συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις, με αποτέλεσμα σχεδόν να τις εκμηδενίζουν, εκτός ίσως από επιλεγμένες κατηγορίες (πχ Υγεία).

Στα εργασιακά δέχθηκαν τελικώς οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα να υπερισχύουν των κλαδικών, εκτός μόνο από ειδικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση. Μένει να φανεί ποια θα είναι ακριβώς η φόρμουλα στην οποία κατέληξαν και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου μιλούσαν πάντως για θετική έκβαση, καθώς φαίνεται να υπάρχει και μεσολάβηση των κοινωνικών εταίρων που ίσως εκτονώνει τα κατά περίπτωση προβλήματα.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, τα δύσκολα είναι ακριβώς μπροστά μας. Τα “μπράβο” και τα ενθαρρυντικά σχόλια που μας έδιναν οι ελεγκτές σε προηγούμενες επισκέψεις τους, φαίνεται πως τελειώνουν κάπου εδώ. Η χορήγηση της τρίτης δόσης των δανείων μοιάζει πλέον τυπική διαδικασία, όπως αναμένεται να φανεί και στη συνέντευξη της Τρόικα την Τρίτη, αλλά στον επόμενο έλεγχο τον προσεχή Φεβρουάριο για τη δ΄ δόση τίποτα δεν θα είναι εύκολο.

Όπως σημείωνε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου μετά το πέρας των συσκέψεων, πρέπει να ετοιμαζόμαστε όλοι από τώρα για το επόμενο ραντεβού με την Τρόικα, σε τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: