Υγεία, περικοπές και φόροι θα κρίνουν τη νεά δόση
Οι προαναφερθέντες τομείς θα είναι που θα κρίνουν και το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει και την 4η δόση του δανείου.
Συγκεκριμένα, οι Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλανκ (ΕΚΤ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης ανέφεραν ότι “το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο”, προσθέτοντας πάντως ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν , σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚ.
Αλλά για τις διαρθρωτικές αλλαγές κτυπά καμπανάκι, καθώς τονίζεται ότι «παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεως, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».
Σύμφωνα με την Τρόικα, έμφαση πλέον θα πρέπει να δοθεί:
-Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας .
-Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες , εμπόριο και επαγγέλματα.
-Στην αξιοποίηση του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας , μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τομσεν δήλωσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν, ενώ ο κ. Ντερουζ εκτίμησε ότι σε περίτπωση ταχεία υλοποίησης των δομικών αλλαγών, υπό προϋποθέσεις στα τέλη του 2013 η ελληνική οικονομία είναι εφικτό να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 3% του ΑΕΠ.
Οι ελεγκτές επεσήμαναν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι, παρέπεμψαν στην κυβέρνηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, ενώ στάθηκαν στο ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Πρόσθεσαν επίσης ότι θα απαιτηθούν βελτιώσεις που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασία, αποτρέποντας την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντερούζ, πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι ελάχιστοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών.
Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου επισημάνθηκε ότι γίνονται συζητήσεις, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.
«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου