Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Νέος εφιάλτης για 1,8 εκατ. εργαζόμενους

Στο φάσμα της ανεργίας έρχονται οι μειωμένες αποδοχές


http://img.protothema.gr
Αντιμέτωποι με τις ψαλιδισμένες αμοιβές θα έρθουν αργά η γρήγορα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς εξαιτίας της κρίσης χιλιάδες εργοδότες κυρίως μικρομεσαίοι που απασχολούν στην Ελλάδα 1,8 εκατ. εργαζόμενους θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές , απαξιώνοντας τις κλαδικές.

Πάντως επισήμως, οι εκπρόσωποί τους υπερασπίζονται την άποψη της Yπουργού Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο για να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να περάσουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στις περιπτώσεις αυτές οι αμοιβές θα είναι ψαλιδισμένες από 10% -20% αλλά δε θα πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού ενώ οι απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Αντίθετα ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ των όρων του μνημονίου που ζητούν γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών

Τι σημαίνει όμως αυτή η ανατροπή για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού; Η σημερινή κλαδική σύμβαση των σερβιτόρων προβλέπει βασικό μισθό 930 ευρώ μικτά. Εάν υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις όπως προβλέπει το μνημόνιο, τότε ο μισθός των σερβιτόρων μπορεί να μειωθεί από έως τα 740 ευρώ μικτά που είναι ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δέχτηκε ουσιαστικά να καταργήσει την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Όπου, δε, υπάρχουν σωματεία, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα προκειμένου να ισχύσουν οι αποδοχές που ορίζονται στις κλαδικές συμβάσεις και στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Για να χορηγηθεί δηλαδή ο μισθός που αποφασίστηκε στην κλαδική σύμβαση , πρέπει να υπάρχει η να συσταθεί σωματείο το οποίο θα υποβάλει αίτημα για την επέκταση του θεσμού στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Πάντως στο θέμα της επέκτασης είχαν αντιδράσει από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ- ΣΕΒ στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν υπό την προεδρεία του καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη ενώ χρυσή τομή φαίνεται ότι βρέθηκε και στο θέμα της διαιτησίας παρότι ο ΣΕΒ, αν και έδειξε ανοχή, διατηρούσε επιφυλάξεις έως την τελευταία στιγμή προτιμώντας να προσφεύγουν με κοινή απόφαση εργοδότες και εργαζόμενοι στον ΟΜΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: