Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Γρίφος» Παπακωνσταντίνου για επιπλέον μέτρα δύο δισ. ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων και στο Δημόσιο


http://img.protothema.gr
Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την αναφορά του απεσταλμένου της Κομισιόν που συμμετέχει στην Τρόικα, Σερβάαζ ντε Ρόουζε, για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα και τη χορήγηση νέων δανείων. Διευκρίνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στους στόχους της και τη δουλειά της, που είναι η μείωση των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αναχώρηση του κλιμακίου των ελεγκτών από την Αθήνα, περιέγραψε τις μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας. Αφορούν μεγάλες παρεμβάσεις και ανατροπές στους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιβεβαίωσε δε, ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα 1% του ΑΕΠ (τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ) πέραν των «μη καθορισμένων», που προβλέπονταν ήδη στο Μνημόνιο, ύψους 4% του ΑΕΠ.

Στις άμεσες προτεραιότητες από τώρα μέχρι τα μέσα του 2011 περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων στο Δημόσιο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις και στο δημόσιο τομέα. Όπως ανέφερε, «όλοι γνωρίζουμε την πρόνοια του Συντάγματος για όσους καλύπτουν οργανικές θέσεις στο Δημόσιο», αλλά συμπλήρωσε ότι, στην περίπτωση που αυτές καταργηθούν λόγω συγχωνεύσεων ή κλεισίματος των φορέων, «πρόθεσή μας είναι να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος». Επιβεβαίωσε πάντως τον περαιτέρω περιορισμό στις προσλήψεις στο Δημόσιο και το 2011, αφού στον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, θα λογίζονται ως προσλήψεις και οι μετατάξεις. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων εντός του στενού δημόσιου τομέα δεν θα λογίζεται ως μετάταξη.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που τυχόν θα υπογραφούν στο μέλλον, θα είναι κατώτερες από τις κλαδικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κατώτερες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπογράμμισε πάντως και εκείνος, όπως τονίζεται και στο ανακοινωθέν της Τρόικα, ότι, όπου οι μισθοί δεν ευθυγραμμίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: