Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μειώνουν τα δάνεια για λιγότερα προβλήματα με τους πελάτες

Στραγγίζουν τελείως την αγορά οι τράπεζες


http://img.protothema.gr/
Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση της μόχλευσης του ισολογισμού τους ( λιγότερα δάνεια ), σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επειδή, όμως, η κρίση μέρα με την μέρα διευρύνεται οι προσπάθειες για την μείωση των δανείων θα συνεχίζονται με συνέπειες στην πιστωτική επέκταση δημιουργώντας νέα «ασφυξία» στην αγορά.

Όπως άλλωστε αναμένουν οι περισσότεροι τραπεζίτες, το άνοιγμα των τραπεζών προς την αγορά θα σημειωθεί μετά το πρώτο τρίμηνο και αφού ξεκαθαρίσουν με τα παλαιά δάνεια, και ανοίξουν οι δρόμοι για την διατραπεζική αγορά.

Όπως έδειξαν λ. χ τα αποτελέσματα της Alpha Bank η τράπεζα μείωσε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε 52 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, έναντι 53 δισ. ευρώ προ έτους.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 7,5% από 7,7% εξαιτίας της μείωσης των δανείων, ενώ σημειώθηκαν απομειώσεις ύψους 223 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Alpha Bank η επιβράδυνση των καθυστερήσεων έφθασε στα 289 εκατ. ευρώ από 332 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφώνοντας τις συνολικές προβλέψεις σε 2 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει ένα δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων σε 53% χωρίς τις εξασφαλίσεις.

Μειώσεις ενεργητικού

Για μείωση ενεργητικού έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης κατά την συνάντηση του με τον σύλλογο εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι φοβούνται την μείωση της πιστωτικής επέκτασης πέρα από την μείωση μισθών που προτάθηκε.

Σε μια άλλη τράπεζα που δημοσίευσε επίσης στοιχεία 9μηνου ο δείκτης παραμένει υψηλός. Στην Μarfin Popular bank ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε σε 7,1% από 6,6% του προηγούμενου τριμήνου, εμφανίζοντας 70 μονάδες βάσης.

Και σύμφωνα με την τράπεζα, ο δείκτης επηρεάστηκε από το επίπεδο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που παρέμεινε στα επίπεδα του β΄ τρίμηνου. Όμως , η τράπεζα υποστηρίζει ότι η ροή των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε σε 345 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση 31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: