Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τέλος στην εσωστρέφεια θέλει να βάλει ο Σαμαράς

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ


http://img.protothema.gr/
Με σκοπό να βάλει τέλος στο νέο κύκλο εσωστρέφειας που άνοιξε στη ΝΔ με την ίδρυση του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη και την αποχώρηση δύο βουλευτών ο κ. Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μέχρι στιγμής η Ρηγίλλης έχει ενοχοποιήσει τις αποχωρήσεις των κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοντογιάννη κάνοντας λόγο «για νέα αποστασία» και έχει ζητήσει από τους αποχωρήσαντες να επιστρέψουν τις βουλευτικές έδρες τους στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν εγείροντας ζήτημα πολιτικής ηθικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος μίλησε για σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί το «μαρτύριο της σταγόνας» με σταδιακές αποχωρήσεις βουλευτών αλλά ούτε και θα ανεβάσει τους τόνους. Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει πολιτικά θα ορίσει την στρατηγική του κόμματος, θα επιμείνει στην γραμμή κατά του μνημονίου και θα βάλλει το πλαίσιο της συνεννόησης με την κυβέρνηση εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς θα αφήσει να εννοηθεί ότι όποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος που δικαιώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει την στάση του και να επιλέξει την πορεία του. Φυσικά θα επιτεθεί στην κυβέρνηση και στα εξαπτέρυγα και θα συνδέσει τις αποχωρήσεις από τη ΝΔ με την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αποτυχίας της οικονομικής της πολιτικής. Θα περιγράψει σαφώς ότι οι αποχωρήσαντες δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και εντάσσονται στην «συμμαχία των προθύμων που στηρίζουν το μνημόνιο».

Σκληροί οι βουλευτές

Πιο σκληροί αναμένεται ότι θα είναι οι βουλευτές του κόμματος που θα σηκώσουν ασπίδα προστασίας και θα δώσουν «την απάντηση σε όσους απεργάζονται σχέδια αποδυνάμωσης της ΝΔ». Αν και για πρώτη φορά θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές μετά από πολύ καιρό δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ούτε καν από τους «επίφοβους» προς αποχώρηση.

Ακόμη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης το όνομα του οποίου κυκλοφορεί στα κομματικά γραφεία δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με την ηγεσία και σύμφωνα με τα όσα λέει δεν σκοπεύει να φύγει από τη ΝΔ. Με δεδομένο πάντως ότι το όνομά του είχε κυκλοφορήσει από βουλευτές που είναι κοντά στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και όχι από την Ρηγίλλης εικάζεται ότι οι όποιες κινήσεις αναβάλλονται.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση είναι «ελάχιστοι οι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική ή να ακολουθήσουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη». Η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αποχώρησης είναι σε συνεννόηση με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία απαντά χαρακτηρίζοντας τις διαρροές αυτές «θεωρίες συνωμοσίας που αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες». Είναι αμφίβολο όμως αν έτσι υπηρετεί την ανανέωση που επικαλείται αφού η σχέση της με τους συγκεκριμένους βουλευτές είναι γνωστή και δεδομένη και θα επιβεβαιωθεί όταν προσχωρήσουν επισήμως στο κόμμα της έστω κι αν αυτό γίνει στο ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Στην συνεδρίαση θα παραβρεθεί και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος χτες μέσω κύκλων του διέρρευσε ότι «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας». Ο κ. Καραμανλής είπε το αυτονόητο –εκτός αν σκεπτόταν να αποχωρήσει- ενώ απέφυγε να αποδοκιμάσει το εγχείρημα της κ. Μπακογιάννη που αποδυναμώνει το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ή να στηρίξει τον διάδοχό του που εξελέγη με δημοκρατική διαδικασία και επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί την συγκυρία για να πιέσει τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να καλύπτει την αποτυχημένη πενταετία του. Παράλληλα υπάρχουν και οι βουλευτές του στενού του περιβάλλοντος που ζητούν προστασία και επιδιώκουν να παραμένουν στο προσκήνιο αξιοποιώντας την σχέση μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: