nonews-news
Προθεσμία τριάντα ημερών έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην υπάρχουν «παρανοήσεις», μοίρασε σε κάθε ένα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τις ενέργειες που του αντιστοιχούν. Και όχι ως... τίτλους, αλλά και ως περιεχόμενο! Πρόκειται για προγραμματισμό συνολικά 73 δράσεων -ένα μνημόνιο ουσιαστικά για κάθε υπουργείο- που θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αναλύονται σε δύο σημεία. Και για το ότι θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο και για το ότι δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης.
«Ετσι, κανένας από εδώ και πέρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε» σημειώνουν με νόημα οι συνεργάτες του. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το 2010 όσο περισσότερες εκκρεμότητες μπορεί. Γιατί, πέραν των όσων πήραν μαζί τους στα γραφεία τους οι υπουργοί, το 2011 είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Η χώρα μας αναμένει να απορροφήσει 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει:
* Πρώτον, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 να έχουν γίνει η μελέτη για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι αναλογιστικές μελέτες για τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία και να περάσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θέτει ως στόχο την είσπραξη 7 δισ. ευρώ έως το 2013, με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.
* Δεύτερον, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο φορολογικό πλαίσιο (δικαστικά, κεντρικοποίηση ελέγχων και διασταυρώσεων, πάταξη διαφθοράς).
* Τρίτον, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 να οριστούν οικονομικοί ελεγκτές σε όλο τον δημόσιο τομέα, να γίνει ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες για τα υπόλοιπα Ταμεία.
* Και, τέταρτον, μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2011 να έχει ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κεντρικό είναι το «παιχνίδι» που παίζεται στον χώρο των τραπεζών. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας ή την πώλησή της, και από την άλλη ο διοικητής της και μερίδα υπουργών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της σε δεύτερο δημόσιο πυλώνα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα είναι ένα από τα ατού της κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μήνυμα
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως στο «ταμείο» που θα γίνει στο τέλος του έτους θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Υπουργοί που έπιασαν τους στόχους και άλλοι που θα ζητήσουν... δεύτερη ευκαιρία. Δεν είναι όμως σίγουρο πως θα την έχουν. «Ο πρόεδρος δεν θα διστάσει να αντικαταστήσει όποιον δεν πετύχει» διαμηνύουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο λόγος είναι απλός: «Αν δεν παρέμβει, όσοι δουλεύουν θα κατεβάσουν και αυτοί τα μολύβια». Η «χρέωση», λοιπόν, που έγινε χθες «θα έχει είτε τόκο είτε ράβδο». Στην όλη διαδικασία θα προσμετρηθεί και η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών στη διαδικασία συζήτησης και υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.
Ο Λ. Παπαδήμος
Ξεκίνησε και η αποστολή του Λ. Παπαδήμου. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα «σαρώσει» τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να προετοιμάσει την παρουσία της Ελλάδας στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο πρώην κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης έχει στα χέρια του την αντιπρόταση στην οποία έχουν συμφωνήσει οι χώρες του Νότου, προκειμένου να απαντήσουν στις πιέσεις της Γερμανίας, που «στόχο έχουν να κάνουν το ευρώ? μάρκο»!
Η ατζέντα των υποχρεώσεων
Οι βασικές δράσεις ανά υπουργείο
Υπουργείο Οικονομικών
* Παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων
* Λειτουργία κεντρικού μητρώου ΔΕΚΟ και οικονομική εποπτεία ΔΕΚΟ
* Διασφάλιση διαθεσιμότητας εγγυήσεων προς τράπεζες - εφόσον χρειαστεί
* Λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
* Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (με Υπ.ΕΣ.)
* Διαδικασία για τη δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου
* Παρουσίαση σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Υπουργείο Εσωτερικών
* Παρουσίαση του προγραμματισμού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1 προς 5.
* Λειτουργία Μοναδικού Σημείου Επαφής στο πλαίσιο της Οδηγίας των Υπηρεσιών
Υπουργείο Υγείας
* Μεταφορά ευθύνης για την τιμολόγηση των φαρμάκων
* Δημοσίευση πλήρους λίστας φαρμάκων για όλα τα φάρμακα της αγοράς με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης (σε συνέχεια της λίστας που έχει δημοσιευθεί από τον Σεπτέμβριο)
* Εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων
* Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας φαρμάκων (με βάση τις νέες τιμές)
* Υιοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού στα νοσοκομεία για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών δαπανών κάθε μήνα
* Επέκταση λειτουργίας ολοήμερων νοσοκομείων
* Επιβολή της συμμετοχής 5 ευρώ (από 3) για επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία
* Ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού
Υπουργείο Εργασίας
* Μεταρρύθμιση του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους
* Πρόβλεψη ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό
* Αναθεώρηση του συστήματος διαμεσολάβησης και διαιτησίας
* Αρση εμποδίων στη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου
* Κατάργηση της πρόβλεψης που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους
* Πρόβλεψη για ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης σε βάρδιες
* Ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών (μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2010) για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο Ασφαλιστικό
Υπουργείο Παιδείας
* Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
* Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων
* Παρουσίαση δράσεων για την προώθηση των εξαγωγών
* Προετοιμασία ενός χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών
* Επίτευξη των στόχων για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και των κονδυλίων συνοχής, όπως ορίζονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο
Υπουργείο Επικρατείας
* Υιοθέτηση μέτρων, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο τη διευκόλυνση ΑΞΕ και επενδύσεων σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.)
Αντιπροεδρία
* Παρουσίαση έκθεσης για τις δραστηριότητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρόοδο ως προς τη γρήγορη υλοποίηση και απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και εκπόνηση προτάσεων για βελτιώσεις, όπου είναι αναγκαίο
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
* Νέο ΕΜΠΑΕ με στόχο τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών μεσοπρόθεσμα
Υπουργείο Υποδομών
* Υιοθέτηση σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον ΟΑΣΑ
* Υιοθέτηση επιχειρησιακού σχεδίου για τον ΟΣΕ
Υπουργείο Περιβάλλοντος
* Παρουσίαση σχεδίου για την απελευθέρωση της ενέργειας που περιλαμβάνει άνοιγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ
* Υιοθέτηση σχεδίου ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε να δώσει αυτόν τον ρόλο στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος
* Επιτάχυνση ολοκλήρωσης κτηματολογίου και υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης.
Καταργείται η αγροφυλακή
Παραχωρήσεις αεροδρομίων
Με διαδικασίες «fast track» ελήφθησαν χθες σημαντικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να περιγράφει με ενάργεια το ασφυκτικό πλαίσιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις» και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ακούσει τις προτάσεις τους. Τι αποφασίστηκε;
* Αμεσα κατατίθεται το νομοσχέδιο που αφορά και την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (π.χ. Ρόδου, Μυκόνου κ.ά) σε ιδιώτες με βάση το «μοντέλο» του «Ελ. Βενιζέλος». Δηλαδή το κράτος θα παραχωρεί, π.χ., για 30 χρόνια τα αεροδρόμια για αξιοποίηση και ανάπτυξη και θα λαμβάνει ποσά που εν πολλοίς θα τροφοδοτούν την κατασκευή μεγάλων έργων. Η ΥΠΑ θα καταγράψει τις ανάγκες για την αξιοποίηση πιλότων και μηχανικών της πρώην Ολυμπιακής σε αντίστοιχες θέσεις.
* Η παραχώρηση σε ιδιώτες της αξιοποίησης και της λειτουργίας σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων ολυμπιακών προδιαγραφών. Θα βασιστεί στη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για παράδειγμα , το Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο θα μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και θα λειτουργήσει με ευθύνη ιδιωτών.
* Η διάλυση της Αγροφυλακής και η μετάταξη των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες (δασοφύλακες). Οι περίπου 5.000 εποχικοί πυροσβέστες εισέρχονται σε καθεστώς πενταετούς θητείας, με την επωνυμία «επικουρικοί πυροσβέστες». Δηλαδή, «σταματά» η πρόσληψη μέσω οκτάμηνης σύμβασης πυροσβεστών.
* Η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και γενικότερα των αστικών συγκοινωνιών. Οπως αποφασίστηκε, η εξυγίανση αυτών των οργανισμών είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως συμβαίνει και για τις άλλες ΔΕΚΟ. «Χρειάζεται σαφής αναπτυξιακή πολιτική», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε την υστέρηση στη συγκέντρωση των εσόδων. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι από την περαίωση έχουν ήδη εισπραχθεί 493 εκατ. ευρώ - ήτοι παραπάνω από τον στόχο. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εισπράξεις ενδέχεται να διπλασιαστούν από την περαίωση.
Επενδύσεις
Συνάντηση με ξένους ομίλους
Σημαντική συνάντηση με στελέχη σκανδιναβικών επενδυτικών ομίλων είχαν χθες το πρωί τέσσερις υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Οι κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Χάρης Παμπούκης, καθώς και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη ενημέρωσαν τα στελέχη των επενδυτικών ομίλων για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στους τομείς ευθύνης τους (οικονομία, επενδύσεις, εργασιακά και ενέργεια-περιβάλλον) και ανέλυσαν το συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα εν λόγω στελέχη των ομίλων με έδρα τις σκανδιναβικές χώρες διαχειρίζονται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια συνολικής αγοραστικής δύναμης 300 δισ. ευρώ και κάνουν τοποθετήσεις σε αγορές κρατικών ομολόγων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Γιώργος - Πάγκαλος - Παπακωνσταντίνου
Τρόικα για έλεγχο των δαπανών - Επίτροπος σε κάθε υπουργείο
Τον πλήρη έλεγχο των υπουργών ως προς την τήρηση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και τον έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε χθες στους υπουργούς του προθεσμία 24 ωρών για να απαντήσουν στην επιστολή που έστειλε στον καθένα σχετικά με τις προτεραιότητες και τον χρόνο υλοποίησής τους. Ετσι σήμερα οι υπουργοί, οι οποίοι έλαβαν παράλληλα και αναλυτικό σημείωμα από τον υπουργό Οικονομικών, πρέπει να στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτικό «ραπόρτο» για την πορεία των συμφωνηθέντων (στο μνημόνιο) αποφάσεων και να δεσμευτούν για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του επιχειρησιακού σχεδίου.
Μέσα σε τρεις μήνες, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες -νομοθετικές και μη- ώστε αφενός να φανούν στην πράξη οι «ανατροπές» και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και αφετέρου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο.
Με απολύτως κοφτό και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παρακολουθεί ο ίδιος (και ο κ. Πάγκαλος) σε τακτικές συνεδριάσεις την πορεία του σχεδίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει το «χτένισμα» και την «καθοδήγηση» των ενεργειών του κάθε υπουργείου.
Ταυτόχρονα ορίζεται «επίτροπος» -οικονομικός διευθυντής- σε κάθε υπουργείο, που υπό την επίβλεψη του κ. Παπακωνσταντίνου θα ελέγχουν την εξέλιξη των αποφάσεων. Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν άφησε περιθώρια «διαλόγου». Τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο το 2011 θα είναι λιγότερο δύσβατο από το 2010, αλλά επεσήμανε τις τεράστιες δυσκολίες στο επιχειρησιακό σκέλος.
«Το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στη Δημόσια Διοίκηση και με στόχο να στηριχτούν οι πολίτες, η επιχειρηματικότητα και η βιωσιμότητα της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε δε κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και λύση το ευρωομόλογο.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Μνημόνιο σε όλα τα υπουργεία ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου