Η καταγραφή των αναγκών έγινε προκειµένου να προχωρήσει σε πρώτη φάση η µετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού – πρόκειται για 2.700 υπαλλήλους – που προέκυψαν από την εξυγίανση των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τεστ για τη γενικευµένη εφαρµογή του συστήµατος µετατάξεων ανάµεσα σε φορείς του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα αποτελεί η διαδικασία αυτή. Η πρώτη πιλοτική δοκιµή έγινε µε τις εθελοντικές και υποχρεωτικές µετατάξεις του «Καλλικράτη», που ολοκληρώθηκαν µε απόλυτη επιτυχία και το µετατασσόµενο προσωπικό θα βρίσκεται στα νέα πόστα την 3η Ιανουαρίου 2011.
Υπενθυµίζεται ότι πραγµατοποιήθηκαν µετατάξεις υπαλλήλων από τις σηµερινές νοµαρχίες προς τους νέους δήµους, καθώς και από τις σηµερινές κρατικές περιφέρειες προς τις νέες αιρετές περιφέρειες. Συνολικά, µε τις προβλέψεις αυτές, µετακινήθηκαν περίπου 6.500 υπάλληλοι και διασφαλίστηκε πως δεν θα επηρεαστεί η οικογενειακή τους ζωή – δηλαδή θα υπηρετούν σε περιοχές όπου απασχολούνταν µέχρι τώρα.
Σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στην τωρινή διαδικασία, οι κενές θέσεις που επιθυµούν να καλύψουν οι φορείς στάλθηκαν προς το υπουργείο Υποδοµών, το οποίο θα καλέσει το πλεονάζον προσωπικό να υποβάλει αιτήσεις. Ειδικότερα, οι εργαζόµενοι των εταιρειών του ΟΣΕ θα έχουν δικαίωµα να δηλώσουν έως τρεις επιλογές θέσεων στις οποίες επιθυµούν να µεταταχθούν. Βάσει αυτών, θα γίνει η τοποθέτηση των υπαλλήλων µε γνώµονα τον σεβασµό στις προτιµήσεις και την παραµονή τους εντός των ορίων του νοµού όπου ήδη απασχολούνταν.
Σε περίπτωση όµως που παρατηρηθεί πληθώρα αιτήσεων για τις ίδιες θέσεις σε κάποιον νοµό, τότε θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως ορίζονται από τον νόµο περί µετατάξεων –οικογενειακή κατάσταση, χρόνια προϋπηρεσίας κ.ά. Οπως εκτιµάται, µέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του µετατασσόµενου προσωπικού.
Βάσει των αιτηµάτων που έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, η συντριπτική πλειονότητα των κενών θέσεων που ζητείται να καλυφθούν µε µετατάξεις προέρχεται από το χώρο της υγείας, καθώς περισσότερα από 60 νοσοκοµεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύµατα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ενώ σηµαντικές ανάγκες καταγράφονται και στον τοµέα της Αυτοδιοίκησης, όπου περίπου 70 δήµοι και νοµαρχίες έστειλαν θέσεις προς κάλυψη.
Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 10.700 συνολικά θέσεις προωθήθηκαν για κάλυψη από το προσωπικό του ΟΣΕ κατά προτεραιότητα εκείνες που προέρχονται από νοσοκοµεία και κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύµατα, ασφαλιστικά ταµεία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα δικαστήρια, το υπουργείο Πολιτισµού, τις περιφέρειες, τις νοµαρχίες και τους δήµους.
Αντιθέτως, δεν προωθήθηκαν θέσεις που είχαν αποσταλεί από υπουργεία για τις κεντρικές τους υπηρεσίες, από ανεξάρτητες αρχές, αποκεντρωµένες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και άλλα Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου (ΝΠ∆∆).
Σηµειώνεται ότι στο πλεονάζον προσωπικό των εταιρειών του ΟΣΕ περιλαµβάνονται ειδικότητες εργαζοµένων όπως πολιτικοί µηχανικοί, µηχανολόγοι, ηλεκτροτεχνίτες, µηχανοτεχνίτες, σταθµάρχες, εργοδηγοί, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, γεωλόγοι, προσωπικό ελιγµών, εργάτες γραµµής κ.ά. Πρόκειται πάντως κυρίως για τεχνικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και λιγότερο για διοικητικούς υπαλλήλους.
Ταχεία εκπαίδευση
Ετσι στα νοσοκοµεία θα καλυφθούν, για παράδειγµα, θέσεις µηχανικών πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, αλλά και τεχνικών –όπως συντηρητές –, διοικητικών υπαλλήλων καθώς και τραυµατιοφορέων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά για τις θέσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν υπάρχει πρόβληµα ποιας ειδικότητας εργαζόµενοι θα κληθούν να τις καταλάβουν – στην περίπτωση των τραυµατιοφορέων όποιοι από τους εργαζόµενους του ΟΣΕ επιλεγούν θα περάσουν απλώς από ταχεία εκπαίδευση.
Η ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ
Οι ενδιαφερόµενοι θα υποβάλουν αιτήσεις για τις θέσεις στις οποίες επιθυµούν να µεταταγούν. Πώς θα γίνει η επιλογή
Θεωρούνται προσλήψεις από την τρόικα
Το µοντέλο των µετατάξεων που θα «τρέξει» µε τους εργαζόµενους στον ΟΣΕ το επόµενο διάστηµα θα επεκταθεί προσεχώς και σε άλλες ∆ΕΚΟ, οι οποίες θα ενταχθούν σε πρόγραµµα εξυγίανσης και µε δεδοµένη την κυβερνητική δέσµευση πως όσοι εργαζόµενοι βρεθούν χωρίς αντικείµενο δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να απολυθούν. Για παράδειγµα, έχει προαναγγελθεί η εξυγίανση και η µετάταξη προσωπικού από τις τρεις αµυντικές βιοµηχανίες και συγκεκριµένα τις ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Ηδη, εξάλλου, µετά την πλήρωση των 2.700 θέσεων από τις 10.700 που αιτήθηκαν συνολικά οι φορείς, παραµένει µια δεξαµενή 8.000 κενών θέσεων, οι οποίες θα µπορούσαν να καλυφθούν µε µετατάξεις. Παράλληλα, ανάλογα µε τις νέες ειδικότητες υπαλλήλων που θα προκύψουν από την εξυγίανση άλλων δηµοσίων επιχειρήσεων, θα υπάρξει και νέα πρόσκληση από το υπουργείο Εσωτερικών µε στόχο όσοι φορείς επιθυµούν να δηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον.
Σύµφωνα ωστόσο µε τις επιταγές της τρόικας οι µετατάξεις αυτές -δηλαδή όσες πραγµατοποιούνται από τον ευρύτερο προς το στενό δηµόσιο τοµέα- θεωρούνται ως προσλήψεις και εµπίπτουν στον κανόνα της µίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο που θα ισχύσει και το 2011।
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου