Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κυβέρνηση - Εκκλησία Κρίση στις σχέσεις τους με αφορμή το αντιμνημονιακό φυλλάδιο

.tovima.gr

Σε περίοδο κρίσης φαίνεται πως εισέρχονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία (ή τουλάχιστον με μερίδα ιεραρχών), με αφορμή κείμενο που διανεμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, με εξαιρετικά αιχμηρές εκφράσεις και επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζεται «δύναμη κατοχής».

Το κείμενο μοιράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναγνώστηκε σε πολλές ενορίες την Κυριακή. Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της παρέμβασης και κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριξαν ότι πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις, που δεν συμπίπτουν με τη γενική θέση της εκκλησίας και της ηγεσίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σκοπό αυτό υπήρξε και διερευνητική επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης που φάνηκε να δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες. Εως αργά χθες το απόγευμα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία συνάντηση Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά του κειμένου που διανεμήθηκε, αποφεύγοντας όμως τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις κατά της εκκλησίας. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο», έλεγαν πρόσωπα από τον κύκλο συνεργατών του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι το «πρόβλημα» εντοπίζεται σε κάποιους κύκλους της Ιεράς Συνόδου.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής πήρες χθες σαφείς αποστάσεις και εμμέσως αποδοκίμασε την παρέμβαση των εκκλησιαστικών κύκλων. «Η πνευματική θωράκιση των Ελλήνων πολιτών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εκκλησίας είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό, όμως, που θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε, είναι ότι έχουμε μια Πολιτεία, έχουμε μια κυβέρνηση, έχουμε ένα λαό και μια κοινωνία πολύ ώριμη που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις παθογένειες πολλών δεκαετιών», είπε και συμπλήρωσε: «Αρα, όσα λέγονται, όσα ακούγονται και όσα διανέμονται τα οποία είναι μακριά από αυτή την πραγματικότητα περισσότερο συσκοτίζουν, παρά διαφωτίζουν. Και επειδή σ` αυτό το κράτος υπάρχουν και συγκεκριμένες λειτουργίες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες του καθενός μας και να ξέρουμε ότι όλα κρίνονται με βάση την αρχή "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"».

Προσπάθεια της Εκκλησίας να πέσουν οι τόνοι

Να χαμηλώσουν οι τόνοι που έχουν προκληθεί στη σχέση Πολιτείας - Εκκλησίας με αφορμή την εγκύκλιο προς το λαό της Ιεραρχίας καταβάλλουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και γνωστοί μητροπολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με γνωστούς Ιεράρχες και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωναν ότι πρέπει να σταματήσει η παρουσία κληρικών στα τηλεοπτικά δίκτυα προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας κ. Λ. Κατσέλη και Αν. Λοβέρδο την πρώτη κινητή μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας από την Οργάνωση της Εκκλησίας «Αποστολή». Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του ο Αρχιεπίσκοπος θα καταβάλλει προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι. Μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση στην προσπάθειά του να χαμηλώσουν οι τόνοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: