Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Προβληματισμός Γιώργου για το ευρωομόλογο

Ο κ. Παπανδρέου ανησυχεί γιατί εκτιμά ότι υπάρχουν αντιστάσεις από κάποιες χώρες οι οποίες «μεταθέτουν το πρόβλημα»


tovima.grΑισιόδοξος για το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου εμφανίστηκε χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο οκ. Γ. Παπανδρέου. «Θα είναι ένα θετικό γεγονός για τη χώρα μας. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής και όλοι είναι θετικοί. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τουλάχιστον δεν αναμένουμε σοβαρά προβλήματα» επεσήμανε. Ο Πρωθυπουργός όμως ήταν προβληματισμένος για την έκδοση ευρωομολόγου. «Μερικοί από αυτούς που το υποστήριξαν, όπως ο κ. Γιούνκερ, λένε ότι αυτό νομοτελειακά θα έρθει αργά ή γρήγορα. Δεν είμαι τόσο σίγουρος, γιατί υπάρχουν αντιστάσεις από κάποιες χώρες,οι οποίες θέλουν να μεταθέτουν το πρόβλημα για να μην αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες,αλλά αυτό πιστεύω ότι θα είναι το ζήτημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους μήνες» είπε.

Οσον αφορά το εσωτερικό της χώρας ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως, μολονότι οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση το 2010 είχαν «επαναστατικό χαρακτήρα», οι αλλαγές που θα γίνουν το 2011 θα έχουν κατ΄ εξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα είναι πολιτικά πιο θετικές, με την έννοια ότι εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, στην αναπτυξιακή προοπτική. «Διαχειριστικά θα είναι πιο δύσκολες, άρα η ευθύνη πέφτει περισσότερο στις πλάτες των υπουργών και των υπουργείων, αλλά είναι αλλαγές που τις θέλει η κοινωνία» πρόσθεσε. Επιπλέον εξειδίκευσε περισσότερο την πρόταση για την οργάνωση πολιτικής συνδιάσκεψης λέγοντας ότι οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τις πολιτικές τους, θα ενημερώσουν τα στελέχη, αλλά θα συμμετάσχει και η κοινωνία, όχι μόνο στενά το κόμμα, στην επίλυση πολλών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός καθόρισε τις πέντε μεγάλες ενότητες που θέτουν το πλαίσιο του διαλόγου κυβέρνησης και κοινωνίας και ζήτησε από τους υπουργούς να οργανωθεί σωστά η διαβούλευση ώστε να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Οι προτεραιότητες αυτές είναι: Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Κοινωνία της συμμετοχής, της ευνομίας και της δικαιοσύνης. Κοινωνικό κράτος. Ελλάδα με ισχυρή φωνή στον κόσμο. Παρέμβαση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ο κ. Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε να αναζητήσει η κυβέρνηση συναίνεση με την κοινωνία και όχι με τα κόμματα. «Αυτού του είδους τις κρίσεις,που είναι μη συμβατικές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με συμβατικά πολιτικά μέσα.Γι΄ αυτό εμείς,όταν μιλάμε για συναίνεση και για εθνική ενότητα και ομοψυχία, δεν μιλάμε για διακομματικές “διευθετήσεις” μέσα σε ένα κομματικό σύστημα το οποίο ο κόσμος θεωρείούτως ή άλλως φθαρμένο. Σημασία λοιπόν έχει το πώς απευθυνόμαστε στην κοινωνία περισσότερο από το πώς απευθυνόμαστε στα κόμματα» επεσήμανε.

Επιχείρηση κατευνασμού των βουλευτών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «επιχείρηση μασάζ» προς τους βουλευτές ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Χθες η κυρία Λούκα Κατσέλη κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Περίπου 25 βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού- μεταξύ των οποίων οι Ι. Αμοιρίδης, Σοφία Γιαννακά, Μ. Κατρίνης, Κ. Σπηλιόπουλος, Αλ. Αθανασιάδης, Τόνια Αντωνίου, Π. Κουρουμπλής , Αθ.Οικονόμου, Τ.Αντωνακόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά.- και έθεσαν σκληρά ερωτήματα προς την υπουργό, η οποία περιστοιχιζόταν απ΄ όλη την πολιτική ιεραρχία του υπουργείου ( Γ. Κουτρουμάνης, Β. Κεγκέρογλου, Αννα Νταλάρα ) και από τους διοικητές του ΟΑΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυρία Κατσέλη βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους βουλευτές του ΠαΣοΚ την απάντηση της Κομισιόν, στην οποία επισημαίνεται ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, και να πει ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν νέες ρυθμίσεις.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για την τελική έγκριση του επενδυτικού νόμου, για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στον Ιππόδρομο και στον Οργανισμό Κρατικών Λαχείων), και για το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο αλλά μόνο τους βασικούς άξονές του με σκοπό να το καταθέσει αμέσως μετά τις γιορτές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: