Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εμπλοκή στην απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 1 και 2 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...



«Όχι» λέει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 1 και 2 στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, κρίνοντας πως οι δύο μονάδες, παρά την παλαιότητά τους, είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.

Με... έγγραφό της, η ΡΑΕ ζητά από η ΔΕΗ να προτείνει άλλες μονάδες για απόσυρση, εφόσον τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην περιοχή (που αναμένεται να λειτουργήσει το 2012).

Επικαλούμενη έγγραφο του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), η ΡΑΕ αναφέρει στην επιστολή της: «Θεωρούμε απαραίτητο να προτείνει η ΔΕΗ άλλη μονάδα, κατάλληλης ισχύος, στη θέση των μονάδων 1 και 2 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης, των οποίων η απόσυρση ή η θέση σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών ίσως είναι πιο εύλογο να λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναμενόμενης θέσης σε εμπορική λειτουργία, μέσα στο 2012, της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στη Μεγαλόπολη».

Η απόσυρση των παλιών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται, εκτός από περιβαλλοντικούς λόγους, και από τη δέσμευση που ανέλαβε η επιχείρηση το 2003, όταν εκδόθηκε η άδεια για την 5η μονάδα του Λαυρίου, ισχύος 400 μεγαβάτ, να αποσύρει παλιές μονάδες ισόποσης ισχύος.

Σε υλοποίηση αυτού του όρου, η ΔΕΗ πρότεινε στη ΡΑΕ να αποσύρει τις μονάδες Πτολεμαΐδα 1 (που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Ιούνιο), Μεγαλόπολη 1 και 2 και Λαύριο 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: