Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Βεστερβέλε: «Χρειάζεστε εθνικό φρένο χρέους»

Κατά της διεύρυνσης του μηχανισμού στήριξης τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προτρέποντας ταυτόχρονα τις χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν «εθνικό φρένο χρέους», βάζοντας σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ κι εγώ καταστήσαμε σαφές ότι στη παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης», επισήμανε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι βεβιασμένες κινήσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ», και προτρέπει «να εκμεταλλευτούμε τώρα την πίεση της κρίσης προκειμένου να επιφέρουμε τις
αναγκαίες δομικές αλλαγές» σε ολόκληρη την Ευρώπη προς μία «στέρεη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

«Επωφεληθήκαμε όσο καμία άλλη χώρα»

Κατά τον Βεστερβέλε «δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ» αλλά για «κρίση χρέους ορισμένων χωρών» και το δίδαγμα είναι ότι «πρέπει να τερματιστεί η αχαλίνωτη πολιτική χρεών των περασμένων ετών. Όπως ανέφερε, «για την τωρινή κρίση δεν ευθύνονται μόνον οι κερδοσκόποι, αλλά πρωτίστως οι χώρες, οι οποίες άσκησαν κακή οικονομική διαχείριση».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι «η Γερμανία επωφελήθηκε όσο καμία άλλη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ. Είμαι απολύτως πεπεισμένος Ευρωπαίος. Δεν πρέπει κανείς
να ξεχνά ότι εξακολουθούμε να εξάγουμε περισσότερα προϊόντα στην Ολλανδία παρά
στην Κίνα. Θεωρώ ότι η συζήτηση στη Γερμανία πως η ίδια έχει πληρώσει τα περισσότερα χρήματα για την Ε.Ε. είναι λανθασμένη».

Παρά ταύτα, ο ίδιος σημείωσε ότι «σωστά επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση να μην εκδοθεί λευκή επιταγή για την Ελλάδα, αλλά να εξαρτηθεί η βοήθεια από αυστηρούς όρους». Πρόσθεσε δε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και όποιος ζητάει τη βοήθεια άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., θα πρέπει να επαναφέρει σε τάξη τον προϋπολογισμό του και την οικονομία του το συντομότερο δυνατό».

«Δόντια» και «Φρένο χρέους»

Αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων «FDP» o πρόεδρός του πρότεινε μεταξύ άλλων να διαμορφωθούν οι δομικές προϋποθέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και υγιή δημοσιονομικά, να αποκτήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας «δόντια», δηλαδή αποτελεσματικό μηχανισμό κυρώσεων, να θεσπίσουν και οι άλλες χώρες ένα «φρένο χρέους» κατά το γερμανικό πρότυπο και να βελτιωθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική με βάρος στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και τη μείωση των δαπανών.

Όπως λέει ο Βεστερβέλε, «το επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να μεταφερθεί από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στη θεραπεία των αιτιών της παρούσας κρίσης»।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: