Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου


Συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου και αφού πρώτα λάβει την έγκριση των στελεχών της τρόικας.

Επίσης στο Υπουργικό θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, καθώς και το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση και πρόσβαση επαγγελμάτων, με το οποίο θεσμοθετείται η Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (κλειστά επαγγέλματα).

Τέλος, θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει ποσοτικούς δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων τα όργανα φορολογικής διοικήσεως θα είναι υπόλογα.

Η τρόικα έχει πραγματοποιήσει πλήθος συστάσεων για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες συγκλίνουν στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

- Στην επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών επιλύσεως φορολογικών διαφορών και των διαδικασιών δικαστικών προσφυγών.

- Στην εξάλειψη των εμποδίων στην άσκηση των βασικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης (π.χ. κατάθεση δηλώσεων, είσπραξη οφειλών, μέθοδοι ελέγχων, επιστροφές φόρων).

- Στην θέσπιση πιο ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της αποπομπής Εφοριακών σε περιπτώσεις παραβάσεως καθήκοντος.

Εναρμονιζόμενο με τις συστάσεις της τρόικας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει πως η φοροδιαφυγή καθίσταται πλέον διαρκές αδίκημα, δηλαδή δεν θα παραγράφεται και θα ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου. Εάν το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, τότε θα μετατρέπεται σε κακούργημα.

Θεσπίζεται ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ δημιουργείται ο φοροδιαμεσολαβητής για φορολογικές διαφορές άνω των 150.000 ευρώ με στόχο να μειωθούν οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την εξόφληση του συνόλου της οφειλής ΦΠΑ ή άλλων φόρων για την οποία έχει κάποιος καταδικαστεί, προκειµένου να αποφύγει τη φυλακίσει. Έτσι, όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για µη απόδοση ΦΠΑ δεν θα µπορεί να εξαγοράζει ή να µετατρέπει την ποινή αν προηγουµένως δεν εξοφλεί την οφειλή.

Ομοίως αυξάνεται από 25% που είναι σήµερα στο 50% η προκαταβολή του βεβαιωµένου φόρου που υποχρεούται να πληρώσει ο φορολογούµενος προκειµένου να µπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης στο φορολογικό δικαστήριο. Στόχος είναι να κλείσει ο δρόµος των προσφυγών.

Ακόμη θα ορίζεται πως όσοι διαµένουν τουλάχιστον 6 µήνες τον χρόνο στην Ελλάδα έχουν ως «φορολογική κατοικία τους» την Ελλάδα. Έτσι, θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των παγκοσµίων εισοδηµάτων που έχουν και σε άλλες χώρες.

Με το νομοσχέδιο -και με ισχύ από τον Απρίλιο- καθιερώνεται η «φοροκάρτα», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δίνονται κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν. Θα είναι ανώνυμη και η χρήση της προαιρετική. Όμως, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις.

Με το νέο σχέδιο νόμου καταργείται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 40% στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Πλέον το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%.

Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% περίπου. Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Με το ίδιο ποσοστό θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των θυγατρικών εταιρειών και επομένως το μέρισμα που διανέμουν στις ξένες μητρικές τους. Αν ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα που έλαβε και θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του.

Έτσι, θα φορολογείται στην κλίμακα με συντελεστές έως 45%. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, θα αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από την εταιρεία στα μερίσματα.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της φορολογικής διοίκησης θα παρωθηθούν οι συγχωνεύσεις 100 περίπου Εφοριών και η δημιουργία 15 μεγάλων ΔΟΥ µε αποκλειστικό αντικείµενο τους φορολογικούς ελέγχους.

Τέλος, καθιερώνεται νέος µηχανισµός αξιολόγησης εφοριακών µε βάση δείκτες απόδοσης, ενώ διευκολύνεται η απόλυση σε περίπτωση επίορκων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα।

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: