Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σαν σήμερα 64 χρόνια από τον θάνατο του Αλ Καπόνε


Ο πιο διαβόητος κακοποιός των ΗΠΑ το 1930, Αλ Καπόνε

Έμεινε στην ιστορία ως ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ όλων των εποχών. Λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών, ο Αλ Καπόνε, δέσποζε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.

Εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους κακοποιούς των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100.000.000 δολάρια ελέγχοντας στοιχήματα, κλαμπ, οίκους ανοχής κ.α.

Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από πλευράς τον αρχών για να τον συλλάβουν και όταν τα κατάφεραν οι κατηγορίες που του απέδωσαν ήταν η φοροδιαφυγή και η παράνομη οπλοφορία. Συνελήφθη το 1929 και καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής. Στο μεταξύ είχαν αρχίσει και οι διαδικασίες για την προσαγωγή του σε δίκη με αφορμή την σφαγή του Αγίου Βενέδικτου. Τελικά, ο Καπόνε απέφυγε την φυλακή, ενώ κλήθηκε να πληρώσει μόνο 5.000 δολάρια.

Η δράση του συνεχίστηκε μέχρι που το 1931, ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Ουίλσον, ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

Το 1932 ο «Σημαδεμένος» (αυτό ήταν το προσωνύμιό του εξ’ αιτίας ενός σημαδιού που έφερε στο πρόσωπο από έναν καυγά) μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα και στη συνέχεια σε αυτές του Αλκατράζ. Αποφυλακίστηκε το 1939 και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 1947, από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στην Φλόριντα.

Η ζωή του

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Καπόνε ήταν το 4ο από τα εννέα παιδιά των ιταλών μεταναστών, Γκαμπριέλε Καπόνε και Τερεζίνα Ραΐολα.

Στην ηλικία των 14 ετών ήταν ήδη μέλος 2 συμμοριών, στους «Μαχαιροβγάλτες» του Μπρούκλιν και στους «Σαράντα κλέφτες Τζούνιορς». Η εξέλιξή του στην παρανομία υπήρξε ανάλογη του ξεκινήματος. Δούλευε σε διάφορα μαγαζιά αρχικά ενώ αργότερα έγινε μέλος της συμμορίας του Μανχάταν «Πέντε σημεία». Εκεί απέκτησε φήμη που του επέτρεψε μετά το 1920, οπότε και μετακόμισε στο Σικάγιο, να γίνει ο νούμερο 2 αρχηγός της συμμορίας.

Πέντε χρόνια μετά, το 1925 έγινε ο αρχηγός της συμμορίας ύστερα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε αρχηγού, Τζόνι Τόριο

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: