Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα «θα χρειαστεί νέο δάνειο το 2012», αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος

Μήνυμα Παπανδρέου προς Μέρκελ

«Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» είπε ο Γ.Παπανδρέου στην Άνγκελα Μέρκελ
«Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» είπε ο Γ.Παπανδρέου στην Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Χρονικό περιθώριο ενός έτους έχει η χώρα για να επιστρέψει στις αγορές, διαφορετικά θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας από την τρόικα. Το ζήτημα φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τρίτη, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος μετέθεσε το δίλημμα στην Ελλάδα, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση.

«Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» είπε ο κ. Παπανδρέου στη Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Η λήψη μέτρων ειδικά για την Ελλάδα είναι κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει, καθώς προκρίνει και προωθεί την επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω μιας συνολικής λύσης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο καθυστερεί η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση, τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Με τις αγορές να παραμένουν κλειστές, όμως, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011 και μέρος αυτών του επόμενου χρόνου.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ αναμένεται να καλύψουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2011 και να συνεισφέρουν σημαντικά στις δανειακές ανάγκες του 2012».

Αυτό, όπως σημειώνεται, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εξαντληθούν νωρίτερα.

«Αν αναχρηματοδοτούνται τα έντοκα, τα χρήματα της βοήθειας καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι τον Μάιο του 2012» αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα τελειώσει έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις της τρόικας, η οποία φαίνεται πως έπεσε έξω ακόμα μια φορά.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι η χώρα θα έβγαινε στην αγορά σταδιακά από το 2011 και θα κάλυπτε μέρος των δανειακών της αναγκών πουλώντας ομόλογα και πως η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 ευρώ θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2013. Με άλλα λόγια, η τρόικα προέβλεπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επέτρεπε στη χώρα την επιστροφή στις αγορές.

Όμως αν και το 2010 πιάσαμε τον στόχο για το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο υλοποιούνται, έστω και με καθυστερήσεις, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: