Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ιρλανδία: Αποδέχθηκε την ήττα του ο πρωθυπουργός Σε πορεία για σχηματισμό κυβέρνησης οι νικητές των εκλογών


Την βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής αποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν.

«Ως δημοκράτες, αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο κ. Κόουεν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RTE. «Είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για το κόμμα», παραδέχθηκε.

Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το αντιπολιτευόμενο Φίνε Γκάιλ, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.

Σχεδόν βέβαιος πρωθυπουργός είναι ο Έντνα Κέλι, ηγέτης του Φίνε Γκάιλ, ο οποίος προσεγγίζει το δεύτερο κόμμα των Εργατικών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία.

Το κυβερνών Φιάνα Φάιλ υπέστη συντριπτική ήττα. Ο κεντρώος σχηματισμός λαμβάνει μόνο το 15,1% των ψήφων -το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του- και αναμένεται να δει τον αριθμό των βουλευτών του να μειώνεται κατά το 1/3 ή περισσότερο.

Το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια «πληρώνει» την υποστήριξή του στο διεθνές σχέδιο διάσωσης που υπογράφτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ., έναντι του ποσού των 85 δισ. ευρώ.

Τα κόμματα της -μέχρι πρότινος- αντιπολίτευσης βρίσκονται τώρα σε πορεία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Όταν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο κ। Κέλι -ο οποίος δήλωσε νικητής το βράδυ του Σαββάτου- θα πιεστεί να τηρήσει άμεσα τη δέσμευσή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ για το δάνειο «διάσωσης» στο Δουβλίνο, που φτάνει τα 85 δισ. ευρώ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: