Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΜΑΝ


Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ομάν, με τους διαδηλωτές να ζητούν μεταρρυθμίσεις και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα.Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ομάν πυροβόλησαν εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους...


Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και είχαν συγκεντρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην κεντρική πλατεία της βιομηχανικής πόλης Σόχαρ, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μουσκάτ.
Κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει τους περίπου 2000 διαδηλωτές χρησιμοποίησε αρχικά δακρυγόνα και γκλομπ. Στην συνέχεια οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν με σφαίρες από καουτσούκ και όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς: «δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ». Κάποιος άλλος αυτόπτης έλεγε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά, πληροφορία που όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Τελικά, και μετά τις έντονες συγκρούσεις με το πλήθος η αστυνομία υποχώρησε, ενώ οδοφράγματα έχουν στηθεί στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Σόχαρ με τη Μουσκάτ. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην πόλη Σαλάλα, όπου οι διαδηλωτές έχουν παραμένουν συγκεντρωμένοι κοντά στα γραφεία του τοπικού κυβερνήτη από την Παρασκευή.
Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς μπεν Σαΐντ έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησής , αλλάζοντας έξι υπουργούς για λόγους "δημόσιου συμφέροντος". Ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των υποτροφιών για τους φοιτητές, και έδωσε εντολή να δημιουργηθεί οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών, Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα κάνει συνεταιρισμούς που θα διαθέτουν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: