Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιείται σήμερα, μετά την προτροπή του Μπαν Γκι-μουν και τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.
Λίγο μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει ταχύτατα ώστε να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δραματική έκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σαλγκάμ.
«Ελπίζω τις επόμενες ώρες, όχι τις επόμενες ημέρες, να καταφέρετε να σταματήσετε αυτό που κάνουν -ο Καντάφι και οι γιοι του- ενάντια στον λαό μας» δήλωσε χθες ο Σαλγκράμ, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το σχέδιο ψηφίσματος που διένειμαν στα μέλη του ΣΑ η Βρετανία, η Γαλλία η Γερμανία και οι ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.
Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που διέρρευσε χθες, υπογραμμίζεται πως η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκαν υπέρ της επιβολής «σοβαρών κυρώσεων» εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες τέθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ήδη από χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα «έπεσε στο μηδέν».
Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, καθώς επίσης στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
«Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.
«Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες» προστίθεται.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη, ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.
Μάλιστα σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Χθες έγινε, επίσης, γνωστό πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη.
Τον εγκαταλείπουν οι φίλοι του
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζει όλες τις αποφάσεις του «φίλου» του Μοαμάρ Καντάφι.
«Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη» δήλωσε από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μία πολιτική συγκέντρωση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε με τον Καντάφι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες το 2008 εκτίμησε ότι το «γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει», χωρίς να κρύψει τις ανησυχίες του για τα ιταλικά συμφέροντα।
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
Παγώνουν οι λογαριασμοί του Καντάφι Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου