Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Επέστρεψε στο Μπαχρέιν εξόριστο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Κυβερνητικές παραχωρήσεις για εκτόνωση

O Χάσαν Μουσάιμα κατά την άφιξη του στο Μπαχρέιν. Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης είναι μία από τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην εκτόνωση της κατάστασης
O Χάσαν Μουσάιμα κατά την άφιξη του στο Μπαχρέιν. Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης είναι μία από τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην εκτόνωση της κατάστασης (Φωτογραφία: Reuters )
Μανάμα
Στο Μπαχρέιν επέστρεψε από το εξωτερικό ο Χασάν Μουσάιμα, ηγετικό στέλεχος της «σκληρής γραμμής» της σιιτικής αντιπολίτευσης στο βασίλειο, έπειτα από χάρη που δόθηκε σε αυτόν και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν καταδικαστεί ερήμην ή είναι υπόδικοι. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από σειρά παραχωρήσεων της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν στην αντιπολίτευση, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Νέα διαδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας που ζητά μεταρρυθμίσεις και απομάκρυνση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης αποτελεί την πιο πρόσφατη από σειρά παραχωρήσεων στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του κράτους, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στον οποίο φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, να προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής το κρατίδιο.

Και το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτών έκαναν πορεία από την κεντρική Πλατεία Μαργαριταριού προς ένα από τα παλιότερα γραφεία του πρωθυπουργού, Σεΐχη Χαλίφα (θείου του βασιλιά του Μπαχρέιν), ζητώντας την απομάκρυνση του σεΐχη από το πρωθυπουργικό αξίωμα, το οποίο κατέχει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Φτάνοντας στο Μπαχρέιν, ο σιίτης Χ.Μουσάιμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε πραγματικό σύνταγμα [...] είμαι εδώ ώστε να βεβαιωθώ ότι θα γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πλατεία και για να κάτσω μαζί τους και να συζητήσω» αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα.

Ο Μουσάιμα, που δικάστηκε ερήμην του με την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει εναντίον της βασιλικής οικογένειας, είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα μέλη της φερόμενης συνωμοσίας είχαν ήδη απελευθερωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: