«Απαραίτητο» το ενιαίο καθεστώς
- O πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Μια ανάγκη που αναδείχθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της, στην οποία είχαν κληθεί εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταθέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων που επεξεργάζονται σχετικά νομοθετήματα, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, όπως και να ληφθεί υπόψη το σχετικό πόρισμα και οι προτάσεις της Επιτροπής .
Ένταση στην Επιτροπή μετά από... «ορφανή» καταγγελία
«Κόκκινο», πάντως, άναψε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής όταν ο Βασίλης Τακτικός, εκπρόσωπος του δικτύου «Σύμπραξη ΜΚΟ» που, όπως είπε ο ίδιος, αριθμεί 180 οργανώσεις με περίπου 10.000 μέλη, υποστήριξε ότι τέως βουλευτής είχε εμπλακεί σε off shore εταιρία, η οποία, με βιτρίνα ΜΚΟ, είχε πάρει μέσα σε μια 10ετία 10 εκατ. ευρώ.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και τα υπόλοιπα μέλη αντέδρασαν έντονα στην επιμονή του κ. Τακτικού να μην πει το όνομα, λέγοντας πως χωρίς ονοματεπώνυμο η καταγγελία «είναι τίτλοι για όσους θέλουν να διασύρουν το πολιτικό σύστημα».
Το θέμα έληξε όταν ο κ. Τακτικός αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, ζήτησε συγνώμη και διευκρίνισε: «Είχα στο μυαλό μου την υπόθεση Ζαχόπουλου. Έγινε ο έλεγχος, η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη και τίποτα επιλήψιμο δεν βρέθηκε...».
Στην εισαγγελία φάκελος για «ύποπτη» ΜΚΟ
Παράλληλα, την Τρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Αργ.Ντινόπουλος παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για συγκεκριμένη χρηματοδότηση ΜΚΟ στην αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Μ.Κυβέλου, στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργείται για τα κονδύλια, τα οποία έχουν διατεθεί από το Δημόσιο και την ΕΕ από το 1997 έως σήμερα σε αυτού του είδους τις οργανώσεις.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορά ιδιώτη για κατάχρηση των χρημάτων που λαμβάνουν κάποιες από τις περίπου 600 ΜΚΟ, οι οποίες φέρεται να έχουν εισπράξει περίπου 5,7 εκατ. ευρώ τα έτη 2009 και 2010, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα, που φέρεται να εισέπραξαν, αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ.
Ο βουλευτής της ΝΔ παρέδωσε σήμερα στην Εισαγγελία φάκελο με στοιχεία, για θέμα που έχει φέρει και στη Βουλή με ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Η υπόθεση αφορά την οργάνωση στη Δράμα, που φέρεται να έχει εισπράξει το ποσό των 532.500 ευρώ τη χρονική περίοδο 2002-2003.
Όπως ανέφερε στην Εισαγγελέα ο Αργ.Ντινόπουλος, μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν τις καταγγελίες σε επικοινωνία τους με τον βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι το ποσό αυτό ουδέποτε μπήκε στα ταμεία της οργάνωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου