Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γυαλιά-καρφιά και πάλι το κέντρο της Αθήνας

Έξω από τη Βουλή οι διαδηλωτές


http://img.protothema.gr/B6741487984521EF22A36618112AD52D.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας, με εκτεταμένα και σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, οδοφράγματα, οδομαχίες και καταστροφές.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν εκρηκτική, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και τους διαδηλωτές να απαντούν με βόμβες μολότοφ. Ένας διαδηλωτής επιχείρησε να κάψει σημαία της ΕΕ έξω από το κτίριο της Βουλής, ωστόσο παρεμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμος σημειώνονταν ανά διαστήματα στα Προπύλαια, ενώ συνελήφθη ένα άτομο, που έφερε τόξο με δύο βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι.

Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. παραδόθηκαν στις φλόγες. Άγνωστος αριθμός διαδηλωτών έχει επίσης τραυματιστεί, ενώ ένας δημοσιογράφος του zougla.gr τραυματίστηκε στο κεφάλι από μολότοφ. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθεις για τα εγκαύματα που έφερε, και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμεναν έξω από τη Βουλή, ενώ η κατάσταση έβαινε σταδιακά προς εκτόνωση και η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας περί τις 5 το απόγευμα είχε αρχίσει να διεξάγεται εκ νέου.



Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών, τόσο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων όσο και στη συμβολή της Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη.




Η πορεία διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 από την Ομόνοια, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε και η πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από το Πεδίον του Άρεως. Η συμμετοχή και στις δύο πορείες είναι μαζική, με τους απεργούς να δίνουν δυναμικό «παρών», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απεργοί του ΠΑΜΕ έχουν "κατακλύσει" το Σύνταγμα, ενώ έντονη είναι και η αστυνομική παρουσία στο κέντρο.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι αντιδρά στα «δεσμά» του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών αλλά και στο σχεδιαζόμενο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» γιατί διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση προς όφελος των Βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Πάνω από τα κέρδη και τους αριθμούς
Είναι οι Άνθρωποι και οι Ανάγκες τους.



Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε την Τρίτη η απεργία των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι είχαν αποκλείσει συμβολικά τα δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν και οι έμποροι. Έτσι, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά, ενω ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας έχει προτείνει στα μέλη του να διακόψουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους κατά τη διάρκεια της πορείας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού με τις στάσεις εργασίας σε τρόλεϊ και ηλεκτρικό, ενώ θα υπολειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα φαρμακεία στην Αττική, ενώ στην απεργία λαμβάνουν μέρος οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί και οι μηχανικοί του Δημοσίου, καθώς και οι δικηγόροι σε Αθήνα και Πειραιά.

Τραβούν χειρόφρενο

Ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα παραμείνουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Εξελίξεις σημειώθηκαν στο συνδικαλιστικό μέτωπο, όπου η ΠΑΣΚΕ καθαίρεσε τον Νίκο Κουλουμπαρίτση από γραμματέα της ΕΘΕΛ, ο οποίος αποχώρησε, εξαπολύοντας καταγγελίες.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τραμ και μετρό, ενώ ο ηλεκτρικός θα κινηθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια ενώ από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές και ακυρώσεις στις πτήσεις.




Μια κοπέλα από το μπλοκ «Ομάδα Πολιτών 23 Φλεβάρη», διαμαρτύρεται ξαπλωμένη πάνω σε ένα φέρετρο στο Σύνταγμα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: