Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ακόµη πιο σκληρά µέτρα λιτότητας ζήτησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για την ελληνική οικονοµία βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίοςµιλώντας χθες στη Βουλή ζήτησε –εµµέσως πλην σαφώς – σκληρότερα µέτρα λιτότητας, ενώ προανήγγειλε – αντίθετα σε όσα λέει έως τώρα η κυβέρνηση – ότι το 2012 θα είναι δύσκολο να βγει ηΕλλάδα στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί µόνη της!

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναιαρκετά δυσµενής η δυναµική του χρέους της χώρας» και επέµεινε ότι «πρέπει να γίνουν ακόµη µεγαλύτερες προσαρµογές από αυτές που προβλέπει το Μνηµόνιο». Εκτίµησε µάλιστα ότι καθώς το 2012 το χρέος θα ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ, αυτό θα δυσχεράνει την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, απαντώνταςσε ερωτήσεις βουλευτών υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε συνέπεια τη µείωση των συντάξεων και διατύπωε την εκτίµηση ότι η καλύτερη περίπτωση για τη χώραθα ήταν η επιµήκυνση αποπληρωµής του χρέους µε καλύτερο επιτόκιο.

«Το χρέος είναι δικό µας πρόβληµα και πρέπει να κινηθούµε πιο τολµηρά σε σχέση µε τον µέχρι σήµερα βηµατισµό µας», τόνισε και σηµείωσε πως ενδεχόµενη αναδιάρθρωση του χρέους – µε κούρεµα 30%– θα είχε δυσµενείς επιπτώσεις τόσο για τις τράπεζες που κατέχουν οµόλογα του ∆ηµοσίου αξίας 45 δισ. ευρώ όσο και για τα ασφαλιστικά ταµεία που αντίστοιχα διατηρούν οµόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Προβόπουλοςχαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο αλλά όχι ανέφικτο τον στόχοτης κυβέρνησης για την εισροή 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και είπε ότι το 2011 θα είναι «έτος δύσκολο και γεµάτο προκλήσεις» για τα ελληνικά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Οταν ρωτήθηκε πότε θαεπιστρέψουν οι τράπεζες στις διεθνείς αγορές δήλωσε πως «πιο εύκολα θα απαντούσα στο συγκεκριµένο ερώτηµα που θα αφορούσε το ελληνικό ∆ηµόσιο παρά για τις τράπεζες».

Εµφανίστηκε θετικός για τις συγχωνεύσεις τραπεζών υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι «φιλικές και καλά σχεδιασµένες», φράση που ερµηνεύτηκε ως αιχµή για την πρόσφατη προσπάθεια συγχώνευσης Εθνικής - Alpha.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετηθεί θετικά στο θέµα των συγχωνεύσεων γιατί µέσα σε ένα δυσµενές περιβάλλον αυτές οι συγχωνεύσεις, αν είναι καλά σχεδιασµένες και αν γίνονται µεφιλικό τρόπο, συνεπάγονται σηµαντικές συνέργειες», είπε χαρακτηριστικά στα µέλη τηςΚοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων. Ο κ. Προβόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως η ΤΤΕ αντιτίθεται σε «µη φιλικές συµφωνίες» και τόνισε ότι η απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής µε την Alpha «εξαρτάται από τους µετόχους» και πως ο ίδιος δεν µπορεί να αποφανθεί «θετικά ή αρνητικά».

Πάντως, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου κατά πόσον αυτές οι διαδικασίες προεξοφλούν και µειώσεις τόσο σε επίπεδο θέσεων εργασίας όσο και σε επίπεδο µισθών, υποστήριξε ότι «η µείωση των εξόδων για τιςτράπεζες είναι αναγκαία και ειδικά γιατο µισθολογικό κόστος είναι αναπόφευκτη». Τέλος, είπε πως «είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κατάσταση» και ότι «θαορίσουν οι ίδιες το θέµα του κόστους».


«Οχι στα δάνεια µε χαµηλά επιτόκια»

Σε τροχιά σύγκρουσης µε τις άλλες χώρες της ευρωζώνης βάζει τη Γερµανία ο απερχόµενος πρόεδρος της γερµανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Αξελ Βέµπερ µε άρθρο του που δηµοσιεύτηκε χθες στους «Financial Times».

Ο Βέµπερ αντιτίθεται στην ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά ταµεία θα πρέπει να µπορούν να αγοράζουν κρατικά οµόλογα, αλλά και στη χορήγηση δανείων µε πιο ευνοϊκά (χαµηλά)

επιτόκια σε χώρες µε οικονοµικά προβλήµατα.

Οπως αναφέρει, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι υπεύθυνες για τα οικονοµικά τους, ακόµη και σε περιόδους κρίσεων। Εκφράζει ακόµη φόβους ότι εάν αποφασιστεί τελικά η αγορά κρατικών οµολόγων χωρών της ευρωζώνης µε προβλήµατα, τότε αυτό µπορεί να µπλοκαριστεί από το συνταγµατικό δικαστήριο της Γερµανίας.
.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: