(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα νέο Μνηµόνιο,κεντρικό στοιχείο του οποίου θα είναι ένα τολµηρότατο πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, αναµένεται να υπογράψει η Ελλάδα µε την τρόικα, προκειµένου να εξασφαλίσει τη...
συνέχιση του δανεισµού της µε περίπου 60 δισ. ευρώ, επιπλέον των 110 δισ. ευρώ τού ήδη χορηγούµενου δανείου. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορηµένες πηγές της τρόικας, το νέο αυτό Μνηµόνιο αναµένεται να διαµορφωθεί το αµέσως προσεχές διάστηµα, καθώς διαφορετικά το ∆ΝΤ έχει προειδοπο ιήσει ότι δεν είναι διατεθειµένο να χορηγήσει ούτε την 5 η δόση του υφιστάµενου δανείου. Η δόση αυτή, ύψους 12 δισ. ευρώ, πρόκειται κανονικά να εκταµιευθεί στις 27 Ιουνίου.
Η προετοιµασία του νέου προγράµµατος έχει ήδη αρχίσει σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Αθήνα, όπου σήµερα αρχίζουν τις επαφές τους οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία ενόψει των νέων δεδοµένων.
Καθοριστική θα είναι, εξάλλου, η συνεδρίαση του Συµβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης τη ∆ευτέρα και την Τρίτη, στην οποία θα συµµετέχει και ο γενικός διευθυντής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος - Καν. Ουσιαστικά τότε αναµένεται να ληφθούν οι βασικές αποφάσεις για να προχωρήσει η υπογραφή της νέας συµφωνίας.
Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ. Το νέο Μνηµόνιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί προϋπόθεση για να υπογραφεί και η επιµήκυνση του υφιστάµενου δανείου της τρόικας, τόσο από το ∆ΝΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ακόµη εκκρεµεί, παρά τη συµφωνία επί της αρχής. Πάντως, η ιδέα της επιµήκυνσης και των δανείων των ιδιωτών πιστωτών της χώρας φαίνεται πως έχει πλέον αποµακρυνθεί, καθώς επικράτησε η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα µπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος αναδιάρθρωσης και εποµένως να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα έναντι ενός τέτοιου κινδύνου, προκαλώντας τεράστιο πρόβληµα στο ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστηµα και δηµιουργώντας τον κίνδυνο να µετατραπεί η Ελλάδα στη Lehman Brothers της Ευρώπης.
Η Γερµανία, που επέµεινε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην επιµήκυνση του ιδιωτικού χρέους, θα υποχωρήσει, όπως φαίνεται, αλλά µε προϋποθέσεις. Και η βασικότερη προϋπόθεση δεν είναι άλλη από την υπογραφή, στο πλαίσιο του νέου Μνηµονίου, ενός πολύ τολµηρού προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων, του οποίου µάλιστα τα έσοδα, ή µέρος αυτών, θα αποτελεί εγγύηση έναντι του νέου δανείου.
Η διάρκεια του νέου Μνηµονίου δεν είναι ακόµη σαφής, αν και συζητούνται τα 2 έως 4 χρόνια, ενώ υπό συζήτηση είναι και οι άλλοι όροι πλην του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων. Σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές στην Ουάσιγκτον, εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, βασικό στοιχείο του νέου προγράµµατος θα είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Σύµφωνα µε έλληνα αξιωµατούχο που µίλησε χθες στο πρακτορείο Dow Jones, οι οριστικές αποφάσεις για ένα πιθανό νέο πακέτο αναµένονται µετά την έκθεση για τη διατηρησιµότητα του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο. Η έκθεση θα βασίζεται στα ευρήµατα της τρόικας στην Αθήνα. Ο ίδιος αξιωµατούχος επιβεβαίωσε ότι το νέο Μνηµόνιο µπορεί να ορίζει πως δηµόσια περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας θα χρησιµοποιηθούν ως εγγυήσεις έναντι του νέου δανείου.
Αλλος αξιωµατούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι εκτός από το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τους υφιστάµενους δηµοσιονοµικούς στόχους, για σταδιακή µείωση του ελλείµµατος κάτω από 3% του ΑΕΠ της, παίρνοντας πρόσθετα µέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου