Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

«Πιέσεις» στη Γερμανία για... μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα διεθνή ΜΜΕ «ψηφίζουν» επιμήκυνση

http://img.protothema.gr/9DBE265AFA2770C435A8B7D9140C8D59.jpg

Συνεχίζει να διχάζει αναλυτές, οικονομολόγους, αλλά και πολιτικούς η υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Και μπορεί πλέον όλα να δείχνουν πως κάμπτεται ακόμα και η «σκληρή» στάση της Γερμανίας, ιδίως εν όψει του επικείμενου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και μπροστά στο αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται να οδηγείται το «Μνημόνιο 1» για την Ελλάδα, όμως ακόμα και τώρα η διαχείριση της κατάστασης αποτελεί case study για τους Ευρωπαίους! Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν πλέον ακόμα και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και δεν διστάζουν να το δηλώσουν δημόσια!!!

Χαρακτηριστική η δήλωση του οικονομολόγου της Deutsche Bank, Άλαν Ράσκιν, ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε βάθος χρόνου, πιθανότατα μέσα στο 2012, η χώρα μας θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά παράλληλα τονίζει πως τα όσα συμβαίνουν τώρα στοχεύουν στο να μην... ξεφύγουν οι υπόλοιποι ασθενείς κρίκοι της Ευρωζώνης, προσδοκώντας με τη σειρά τους σε μια νέα διάσωσή τους αλά γκρέκα. Χρησιμοποίησε δε την έκφραση: «Στόχος των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν το πιστόλι στον κρόταφο όσων βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ώστε να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους»…

Η άποψη αυτή φαίνεται να βρίσκει θιασώτες και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Με τον κορυφαίο αρθρογράφο του CNBC, Σάιμον Χομπς, να γράφει σήμερα πως μια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφική και θα είχε «ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην Ευρώπη», τέτοιες που ουσιαστικά «αναγκάζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την υπόλοιπη Ευρώπη να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της και να μην ξεκινήσει ένα ντόμινο από αναδιαρθρώσεις, με την Ιρλανδία να ακολουθεί την Ελλάδα σε μια στάση πληρωμών».

Για επιμήκυνση του χρέους κάνει λόγο και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τακατόσι Κάτο. Τάχθηκε αναφανδόν κατά της «αρχικής» γερμανικής συνταγής περί χορήγησης νέων δανείων -χωρίς επιμήκυνση ή κούρεμα- στο υπάρχον χρέος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ένας νέος δανεισμός θα επιδεινώσει τα προβλήματα της Ελλάδας, διαιωνίζοντας ένα φαύλο κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την Ελλάδα είναι αυτό της επόμενης Δευτέρας, όπου θεωρείται απολύτως βέβαιο πως το Eurogroup θα κληθεί να μελετήσει μια αναθεώρηση του σχεδιασμού του υπάρχοντος Μνημονίου. Με τα αποτελέσματα του ενός χρόνου εφαρμογής του να αποδεικνύονται -πέραν πάσης αμφιβολίας- τουλάχιστον ανεπαρκή.

Και μπορεί τη Δευτέρα στο Eurogroup να μην αναμένονται τελεσίδικες αποφάσεις, εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Γιαν Άσμουσεν, το ξεκαθάρισε στο πρακτορείο Reuters, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να δοθεί ένας «πειστικός οδικός χάρτης κινήσεων», για να μην οργιάσουν εκ νέου οι κερδοσκόποι. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: