Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ζήτησε συστράτευση από τους υπουργούς και απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Φρένο Γιώργου στις παραφωνίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ


Ο Γιώργος Παπανδρέου µε τον  Κάρολο Παπούλια χθες στο  Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος  της Δηµοκρατίας κάλεσε χθες σε  «πανεθνική συστράτευση». Ο  πρωθυπουργός φέρεται να ενηµέρωσε  τον Κ. Παπούλια ότι δεν προτίθεται να  ζητήσει την προκήρυξη εκλογών
Ενότητα, αλληλεγγύη και πολιτική συστράτευση στην «εθνική προσπάθεια» για να διασωθεί η χώρα ζήτησεο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του στο έκτακτο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά στο παρά πέντε αποφεύχθηκεπολιτική κρίση µε άξονα αυτή τηφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με µια οµιλία που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για παρερµηνείες και αµφισβητήσεις, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να σταµατήσουν τις δηµόσιες διαφοροποιήσεις για θέµατα που µπορεί να τραυµατίσουν την προσπάθεια πουκαταβάλλει η κυβέρνηση – «δενµπορεί να συζητούµε δηµόσια για θέµατα όπως η αναδιάρθρωση ή η επιµήκυνση, γιατί αυτάέχουν αντίκτυπο διεθνώς», φέρεταινα είπε ο κ. Παπανδρέου. Και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ανάλογο κόστος µπορεί να έχουν οι δηµόσιες κόντρεςτων υπουργών, οι οποίες υπονοµεύουν τη συνολική εικόνατης κυβέρνησης και δείχνουν ότι «δεν έχειενιαία γραµµή», σηµείωσε.

«Θέλω συλλογική λειτουργία και δεν θέλω διαφοροποιήσεις», φέρεται και πάλι να είπε ο Πρωθυπουργός, επισηµαίνοντας ιδιαίτερα ότι «στόχος µας πρέπει να είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξωνα µη δυσχεραίνει τις προσπάθειές µας, αλλά να τις διευκολύνει».

Ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή των υπουργών στον τρόπο που λειτουργούν µεταξύ τους, επαναλαµβάνοντας για πολλοστή φορά ότι δεν διοικούν φέουδα, αλλά υπουργεία στα οποία καλούνταινα υλοποιήσουν συγκεκριµένες πολιτικές της κυβέρνησης. «Ολοι πρέπεινα συστρατευθούµε στην κοινή προσπάθεια, δεν συγχωρούνταιδιαφοροποιήσεις και προσωπικές προσεγγίσεις», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου και σηµείωσε ότι από την κοινή προσπάθεια θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό η επιτυχία του Εθνικού Σχεδίου για διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στιςπροθέσειςτου να προσφύγεισε πρόωρες εκλογές, κλείνονταςµε τον τρόπο αυτότη γενικευµένη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το αν το ΜεσοπρόθεσµοΠρόγραµµαΣταθερότητας 2012-2015πρέπει να ψηφιστείµε απλήπλειοψηφία ή µε αυξηµένη 180 ψήφων, κάτι που θα µπορούσενα οδηγήσειτη χώρα σε εκλογές.

Αντίθετα άφησε ανοιχτότο παράθυρο για ανασχηµατισµό τηςκυβέρνησης, χωρίς όµως να προσδιορίσει ούτε το πότε, αλλά ούτε και το είδος του ανασχηµατισµού.

«Αυτή τη στιγµή, δήλωσε µεέµφαση ο κ.Παπανδρέου, δενµε απασχολεί θέµαανασχηµατισµού της κυβέρνησης. Αλλά όπως γνωρίζετε, ανήκει στη διακριτική µου ευχέρεια το πότε θα τον αποφασίσω». Και πρόσθεσε µετην ευκαιρία, µε εµφαντικό τρόπο, κάτι ακόµη στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στους υπουργούς: «Κρίνω και αξιολογώ όλους µε βάση την απόδοση καιτη συνολική παρουσία σας», είπε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Τόνισε ακόµη ότι «σήµερα αποφασίζουµε να πάµε µπροστά» και πρόσθεσε: «Το µήνυµά µας σήµερα είναι αυτοπεποίθηση και εµπιστοσύνη στις δυνάµεις του λαού µας. Και η βούλησή µας είναι να αλλάξουµε την Ελλάδα. Υπηρετούµε µε πράξεις το µήνυµααυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς». Κατά τον κ. Παπανδρέου ώς τώρα έχει γίνει πολλή και συστηµατική διαβούλευση για το πρόγραµµα του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση και την οικονοµική ανάπτυξη.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε ανασχηµατισµό, ξεκαθάρισε όµως ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: