Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Όλες οι τιμές για 13.149 φάρμακα από την 1η Ιουλίου

Αντιδρούν οι φαρμακευτικές


http://img.protothema.gr/21CB54EB13A959C910EE16C276B3B236.jpg
Νέες τιμές σε περίπου 13.149 φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Το Υπουργείο Υγείας με βάση τις αρμοδιότητες της τιμολόγησης των φαρμάκων που του ανατέθηκαν από 1ης Απριλίου προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά και εξέδωσε το 2ο Δελτίο Τιμών φαρμάκων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η ανακοστολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων αφορά σε 1.097 πρωτότυπα φάρμακα, καθώς και σε 12.052 αντίγραφα και φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα.

Ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με το νόμο 3984/2011. Έτσι, τα πρωτότυπα κοστολογήθηκαν στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, σε εκείνα των οποίων έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και στα αντίγραφα – γενόσημα η τιμή καθορίστηκε στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.

Το Δελτίο Τιμών ισχύει από αύριο, 1η Ιουλίου 2011.

ΣΦΕΕ: η συμπίεση των τιμών των φαρμάκων δεν μειώνει τη δαπάνη

«Το Υπουργείο Υγείας τήρησε τα προβλεπόμενα από το νόμο βάσει του οποίου οι τιμές των φαρμάκων δεν δύνανται να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στις 22 χώρες της ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά δημοσιοποίηση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί μια λίαν σκληρή αντιμετώπιση και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια συμπιέσεως των τιμών των φαρμάκων και η μονόπλευρη εστίαση της προσοχής της Πολιτείας στο φάρμακο και ιδιαίτερα στις τιμές δεν αποτελεί λύση στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας. Αντιθέτως οι μειώσεις τιμών από την Πολιτεία έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της αγοράς, χωρίς να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της δαπάνης» τονίζεται στην ανακοίνωση.


Δείτε εδώ το Δελτίο Τιμών

Δεν υπάρχουν σχόλια: