Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Διαβεβαιώσεις Γιούνκερ για την επόμενη δόση

8 δισ. ευρώ για το Σεπτέμβρη αλλά υπό όρους!


http://img.protothema.gr/9AAEBA9B0041E83921F131FE8E2BB369.jpg


Συνολικά 8 δις ευρώ έχει … λαμβάνειν η Ελλάδα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, από τη νέα δόση του δανείου της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την είδηση επιβεβαίωσε – μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και από το ΔΝΤ – ο κ. Γκι Σούλερ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι η εκταμίευση των περί ων ο λόγος κεφαλαίων συναρτάται από το κατά πόσον η χώρα μας θα έχει εκπληρώσει «τους συμφωνηθέντες στόχους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι διευκρινίσεις αυτές αποκτούν βαρύνουσα σημασία δεδομένου του εκτροχιασμού που παρατηρείται στην πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, με την "μαύρη τρύπα" να διογκώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο. Μια απόκλιση – μαμούθ από τους στόχους που φυσικά βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντιπροσωπεία της τρόικας, που ας σημειωθεί εκπροσωπήθηκε αυτή τη φορά – και δη αιφνιδιαστικά – σε επίπεδο ανώτατων στελεχών!

Υπό άλλες συνθήκες, η έναρξη του διαλόγου τη Δευτέρα με τα πολιτικά κόμματα για τις επί το δικαιότερον αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα μπορούσαν να έχουν και κατά κάποιο τρόπο “πανηγυρικό” χαρακτήρα, καθώς στις συζητήσεις έχουν εναποτεθεί προσδοκίες από την αγορά και τους πολίτες για ελαφρύνσεις ως προς την πρωτοφανή φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, η βαριά κληρονομιά Παπακωνσταντίνου με τη μαύρη τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ από το εξάμηνο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο “κυνήγι” της 6ης δόσης, καθώς το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που βρισκόταν εδώ και ημέρες στην Αθήνα αναγκάστηκε να …καλέσει ενισχύσεις, καθώς διαπίστωσε ότι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η έκτακτη άφιξη των μεγάλων κεφαλιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (Τραα και Μεζούχ, αντιστοίχως) σήμανε συναγερμό στο υπ. Οικονομικών και επιτάχυνε τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με τροπολογία που προσυπέγραψε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρεππας ο κ. Βενιζέλος, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, θα μπορεί να στελεχώνει, ανεξάρτητα της μοριοδότησης, η οποία ήταν πλασματική, τους διευθυντές εφοριών, του ΣΔΟΕ και των τελωνείων, με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των νέων στελεχών θα μπορεί να ανατρέψει όλο το καθεστώς της αδράνειας που έπληξε τον εισπρακτικό μηχανισμό τους τελευταίους 18 μήνες στις εφορίες όλης της χώρας.

Ωστόσο, οι δανειστές είναι προφανές ότι έχουν χορτάσει από δικαιολογίες και αυτό επισημαίνεται πλέον σε όλους τους τόνους, με το συγκεκριμένο κλίμα να κυριαρχεί στη χτεσινή σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών. Σε τέτοιο βαθμό που, αν και επισήμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, είναι σαφές πως οι ελεγκτές πλέον εγείρουν ζητήματα σε σχέση με τα μέχρι τώρα ευρήματα των ελέγχων σε σχέση με την προοπτική καταβολής της 6ης δόσης.

Προφανώς, ο πήχης των προσδοκιών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας χαμηλώνει κι άλλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: