Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή


newpost.gr
Πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή
eurokinissi
Η θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς που περιέχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, γράφει η «Καθημερινή».

Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η απεξάρτησή του από εξωθεσμικά κέντρα.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς θέτοντάς τη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επίσης: την εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ως αντίβαρο στο πρωθυπουργικοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Παράλληλα, περιλαμβάνει τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, την επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.

Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση όπως ισχύει σήμερα της αποσβεστικής προθεσμίας ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.




Πηγή: Καθημερινή/Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: