Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το αδιέξοδο για το χρέος και τα περιθώρια ελιγμών του Ομπάμα

Συνέχεια στο θρίλερ στις ΗΠΑ


http://img.protothema.gr/CE2382FB3B1F5DE058069A038172C1AB.jpg
Ελάχιστες ώρες πλέον πριν την εκπνοή της διορίας, οι Αμερικανοί πολιτικοί συνεχίζουν να ακροβατούν μεταξύ συμβιβασμού για την συνταγματική μεταρρύθμιση στο κρίσιμο “όριο χρέους” και στάσης πληρωμών από τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου!

Οι πυρετώδεις, όσο και ατελέσφορες προς το παρόν, διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, η διελκυστίνδα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, έχουν πλέον εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια αναπόφευκτη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας, ασχέτως εάν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες και αποφευχθεί η απόλυτη στάση πληρωμών.

Το σήριαλ, το οποίο έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές και “τρόμο” στον επιχειρηματικό κόσμο. Με τους Αμερικανούς τραπεζίτες και αναλυτές να έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απαιτώντας άμεσες λύσεις και προειδοποιώντας για απώλεια της αξιοπιστίας της αμερικανικής οικονομίας και εξαιρετικά επώδυνων επιπτώσεων τόσο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όσο και σε απόλυτους δημοσιονομικούς αριθμούς (εκτίναξη κόστους δανεισμού, ανεργίας, μείωση ΑΕΠ κατά μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα).

Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για συναίνεση με τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους, αφού κατανοεί πως οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ θα είναι ανυπολόγιστες. Προσώρας οι εκκλήσεις του δεν φαίνεται να συγκινούν κανέναν, αφού τα ξημερώματα διενεργήθηκαν δύο ψηφοφορίες, επί δύο διαφορετικών προτάσεων-νομοσχεδίων, το πρώτο του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ, που «πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το δεύτερο αυτό με την υπογραφή του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κυρίου Χάρι Ριντ. Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού σταδιακά και πάντως πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 με παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 900 δισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας. Η … αντιπρόταση των Δημοκρατικών αφορά σε ένα πιο διευρυμένο – χρονικά – σχέδιο που ΔΕΝ περιλαμβάνει συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Τα δυο σώματα του Κογκρέσου αδυνατούν να καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις και το αδιέξοδο παραμένει, αφού η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία το απέρριψε.

Τι μέλλει γενέσθαι; Αρχικώς ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια «βελτιωμένη» προσέγγιση, με στόχο να αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου. Χρονικά η νέα πρόταση Ριντ θα τεθεί προς ψήφιση από τη Γερουσία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), πρακτικά δηλαδή μόλις ένα 24ωρο προτού οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών.

Εάν ούτε αυτή η … προσέγγιση αποδειχθεί αποτελεσματική, τότε οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο Ομπάμα έτοιμο να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του το αμερικανικό Δημόσιο, παρακάμπτοντας τα νομοθετικά σώματα!

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο Πρόεδρος χρησιμοποιήσει ένα συνταγματικό τρικ, εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα που του παρέχει τροπολογία του Συντάγματος που χρονολογείται από την εποχή του ... Αμερικανικού Εμφυλίου (!), να εκδώσει διάταγμα πληρωμών που θα αυξάνει το όριο δανεισμού της χώρας, επικαλούμενος το συνταγματικό κείμενο ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ "δεν μπορεί να αμφισβητηθεί"!

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι το λιγότερο εκρηκτική, με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν με άμεση υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας και τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών και επιχειρήσεων να προειδοποιούν για τον κίνδυνο το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο “ να προκαλέσει άλλη μία καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως” …

Δεν υπάρχουν σχόλια: