Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νέες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί - Ο Σγουρός «καλεί» τους παραβάτες σε απολογία









Νέες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί - Ο Σγουρός «καλεί» τους παραβάτες σε απολογία
Με νέες κινητοποιήσεις άρχισε η ημέρα για τους ιδιοκτήτες ταξί που από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Μεταφορών όπου έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν έως αργά το βράδυ. Αυτή την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. O Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός ανέφερε ότι θα κληθούν οι παραβάτες του ΚΟΚ να δώσουν εξηγήσεις, μετά από 1800 αναφορές. Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστη είναι η οικονομική ζημιά στον χώρο του τουρισμού αφού η εικόνα του χάους στη χώρα μας κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ ήδη δεκάδες εκδρομές και κρουαζιέρες έχουν ακυρωθεί.

Τη γνώριμη τακτική του αιφνιδιασμού, που εφαρμόζουν εδώ και περίπου 15 μέρες, εφαρμόζουν και σήμερα οι ιδιοκτήτες των ταξί, υποβάλλοντας οδηγούς αυτοκινήτων και επιβατικό κοινό σε αφάνταστη ταλαιπωρία.

Οι ιδιοκτήτες ταξί που από τις 6 το πρωί βρίσκονται έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κατάληψη της Λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και απίστευτη ταλαιπωρία στους επιβάτες που χρησιμοποιούν τα επίγεια Μέσα Μεταφοράς.

Οι αυτοκινητιστές δεν ανακοινώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις τους είναι να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη βουλή, τη στιγμή που ο κ. Ραγκούσης θα βρίσκεται στην αρμόδια οικονομική επιτροπή, γύρω στις 15:30, όπου έχει κληθεί να ενημερώσει, ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας, οι οποίοι απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της εισόδου της πόλης. Οι ιδιοκτήτες των ταξί έχουν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους σε παράπλευρο δρόμο της ΕΟ και πεζή έχουν αποκλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας δυσχεραίνοντας την κίνηση των αυτοκινήτων. Η αστυνομία ρυθμίζει εκ περιτροπής την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διαμαρτυρομένων, πρόκειται για προειδοποιητική κίνηση.

Παράλληλα, οι αυτοκινητιστές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς, όπου αναφέρονται τα αιτήματά τους και οι λόγοι που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρμπας.

Σε κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης προχώρησαν πριν από λίγο οι ιδιοκτήτες ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Oι αυτοκινητιστές αναποδογύρισαν ένα ταξί στην πόλη και του έβαλαν φωτιά συμβολικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, η κατάληψη αναμένεται να λήξει στις 2 το μεσημέρι και μέχρι εκείνη την ώρα «κανένας από τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών δεν πρόκειται να δουλέψει», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για το αυριανό πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους, οι ιδιοκτήτες ταξί Νομού Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν το απόγευμα.

Σε συμβολικό πεντάλεπτο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, προχώρησαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες περιφερειακών ταξί των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Σερρών «Άγιος Χριστόφορός» Απόστολο Μπάρμπα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 350 περιφερειακά ταξί, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο τους, διακόπτοντας συμβολικά- ανά μία ώρα και για πέντε λεπτά- τη διέλευση των οχημάτων.

Στον Έβρο, οι ιδιοκτήτες ταξί του Νομού κατευθύνονται με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους προς το τελωνείο των Κήπων, όπου και πρόκειται να αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησής τους, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλης Σισμανίδης, αντιπρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί στην Αλεξανδρούπολη.

Μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν με τα οχήματά τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί που ξεκίνησαν από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση. Στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, όπου οι ιδιοκτήτες θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σε συνέχεια των χτεσινών κινητοποιήσεών τους στη Σάμο, οι ιδιοκτήτες ταξί εισήλθαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κρατώντας συμβολικά ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να παρακωλύσουν την ομαλή λειτουργία.

Στην Κρήτη, οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν κατάληψη των εκδοτηρίων εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και επιβάλλουν στου τουρίστες να μην πληρώνουν εισιτήριο και να εισέρχονται ελεύθερα.

Στο μεταξύ στις 12.00 το μεσημέρι, αυτοκινητιστές αναμένεται να μεταβούν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου θα οδηγηθούν οι δύο συλληφθέντες συνάδελφοί τους, κατά τα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Ακόμη υπό κατάληψη από τους ιδιοκτήτες ταξί εξακολουθούν να παραμένουν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, ενώ το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" λειτουργεί κανονικά, αφού οι αυτοκινητιστές "μετέφεραν" σήμερα την διαμαρτυρία τους στην Κνωσό.

Ο Σγουρός «καλεί» τους παραβάτες σε απολογία


Με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης στους Περιφερειάρχες, και αφορά την τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Ο Νόμος θα εφαρμοστεί, όπως αρμόζει σε ένα Κράτος Δικαίου. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τηρούμε τους Νόμους.

Στην Περιφέρεια Αττικής παραδόθηκαν σήμερα από τις Αστυνομικές Αρχές περίπου 1800 αναφορές για ιδιοκτήτες Ταξί με παραβάσεις του ΚΟΚ.

Έδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Νόμου, να καλέσουν τους παραβάτες προκειμένου να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους. Αυτό πρέπει να συμβεί εντός πέντε (5) ημερών σύμφωνα με το Νόμο».

Παράλληλα, σήμερα οι αυτοκινητιστές αναμένουν ενημέρωση από την Επιτροπή στη Βουλή που θα συνεδριάσει για το θέμα τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εντατικοποιήσουν περεταίρω τις κινητοποιήσεις τους.

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η νέα συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση.

Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν επιτακτικά εδώ και τώρα αποδοχή του αιτήματος που έχουν διατυπώσει για πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των αδειών και τον υπουργό να τους αντιτάσσει τη δική του θέση, ότι ο ίδιος θα καταθέσει τις προτάσεις του έως το τέλος του μήνα και πάνω σ΄αυτές να γίνει ουσιαστικός διάλογος με κανόνες.

Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ότι η πολιτεία θα λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει τις ακραίες συμπεριφορές, που εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Ακόμη, με εγκύκλιό του, ο Ι. Ραγκούσης ζητά από τους Περιφερειάρχες να αφαιρούν τις άδειες από τους ιδιοκτήτες που κλείνουν διόδια και δρόμους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες 48ωρη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Στο μεταξύ, 82 δικογραφίες, που αφορούν τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με εμπλεκόμενους 6.500 ανθρώπους, έχουν σχηματιστεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί ιδιοκτήτες ταξί στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του υπουργείου Μεταφορών, με βασικό αίτημα τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Οι ιδιοκτήτες πρόκειται να κλείσουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου για τουλάχιστον μισή ώρα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται από το πρωί και στο αεροδρόμιο της Σάμου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί, προς το παρόν, εάν οι ιδιοκτήτες πρόκειται να προβούν και σε αποκλεισμό του, κατά τη συνήθη πρακτική.

Στο Παμπελοποννησιακό στάδιο στην Πάτρα πραγματοποιείται συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, ενώ και στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, όπου οι ιδιοκτήτες θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: