«Δεν θα κάνουμε πίσω»
- Ο Γιάννης Ραγκούσης με την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.Ο ίδιος επανέλαβε ότι το υπουργείο θα δώσει επαρκή χρόνο στον κλάδο να μελετήσει τις θέσεις του, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απεργία.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ομιλίας του:
«Ψηφίσαμε ήδη έναν νόμο, τον οποίο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην εφαρμόσουμε. Μόνο αυτή η στάση είναι συμβατή με ένα κράτος ευνομίας, με ένα κράτος κανόνων και όχι ένα κράτος εξαιρέσεων.
» Και το λέω ξεκάθαρα σε όσους νομίζουν ότι θα υποκύψουμε σε πιέσεις και σε εκβιασμούς: δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει. Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
» Όταν μιλάμε για απελευθέρωση επαγγέλματος, εννοούμε απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επιτέλους, η αξιοπιστία μας ως πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μείζον αγαθό. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ποιον νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε όταν άλλα ψηφίζουμε και άλλα εφαρμόζουμε. Τους πολίτες; Τους εταίρους μας στο εξωτερικό; Κανέναν δεν κοροϊδεύουμε. Απαξιώνουμε το πολιτικό σύστημα, καταρρακώνουμε την εμπιστοσύνη όλων, υπονομεύουμε τις ίδιες μας τις αξίες.»
Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης σημαίνει αγοραπωλησίες αδειών με «μαύρα» χρήματα, προώθηση της παραοικονομίας, αποτυχία βελτίωσης των υπηρεσιών και αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι καρτέλ δεν φτιάχνει η απελευθέρωση, καρτέλ είναι σήμερα οι λεγόμενοι «μαντράδες» εκμεταλλευτές με τις δεκάδες άδειες.
Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ, αλλά και τον Αντ.Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε εκπρόσωπο Τύπου του ΣΑΤΑ.
Κάλεσε μάλιστα τόσο τη ΝΔ όσο και τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν θέση στις πρόσφατες πράξεις βίας, όπως τα λάδια στους δρόμους, τους αποκλεισμούς εθνικών οδών κλπ.
«Κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς, θα καταγγείλετε τις απολύσεις των συνδικαλιστών οδηγών από τους ιδιοκτήτες επειδή ζητάνε το άνοιγμα του επαγγέλματος; Θα καταγγείλετε εκείνους που έστειλαν στο νοσοκομείο τους συνδικαλιστές οδηγούς;» τόνισε.
Σχετικά με το πληθυσμιακό κριτήριο, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενιαία πληθυσμιακά κριτήρια.
«Και για να τελειώνουν οι μισές αλήθειες, ας πούμε επιτέλους ότι όταν οι ιδιοκτήτες ταξί μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια εννοούν τέτοια πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε το επάγγελμα να παραμείνει κλειστό, ώστε να μην προκύπτει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών.
» Υπεκφυγή και πρόσχημα είναι, λοιπόν, έτσι γενικά και αόριστα το πληθυσμιακό κριτήριο. Δεν σημαίνει τίποτα παρά μόνο ένα βολικό άλλοθι σε όσους, όπως ο κ. Σαμαράς, θέλουν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και με αυτό τον τρόπο κλείνουν το μάτι στους ιδιοκτήτες ταξί.»
Πυρά από βουλευτές
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν έχει ακόμα θέση για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικονομία, λόγω της απεργίας.
Η Λούκα Κατσέλη κάλεσε το υπουργείο να επισπεύσει την παρουσίαση των θέσεών του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος από τη ΝΔ, ο οποίος μάλιστα προέτρεψε τον υπουργό να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.
Από πλευράς ΣΥΝ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι επιμένει να «ρίχνει λάδι στη φωτιά», καλώντας πλέον τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία εκτόνωσης και διάλογου.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου