Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Διαλύεται το χρηματιστήριο, βλέπει κάτι να έρχεται η αγορά;

Ποια σχέδια, ποια Σύνοδος, ποιος Γκούρια…


http://img.protothema.gr/A705C0CBA20C7D751A1775C99EFC47AC.jpg

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο οι αγορές μετοχών και ομολόγων – οι οποίες συνήθως λειτουργούν προεξοφλητικά των εξελίξεων – ξεχνούν τις μεγαλόσχημες δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής περί της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας η οποία θα θωράκιζε συνολικά τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ειδικά δε η ελληνική αγορά όχι μόνο δεν θυμάται εκείνες τις ημέρες, αλλά δεν ακούει καν εξελίξεις όπως λ.χ. τα εύσημα που αποδίδει στην προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, βλέπει ότι ο οικονομολόγος εκτιμά πως για να φτάσουμε στο ανεκτό όριο του 60% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν μόλις …δύο δεκαετίες!
Αυτά βλέπει – ή, μήπως, κι άλλα να έρχονται που δεν θέλουμε ούτε να τα σκεφτόμαστε; - η ελληνική αγορά και καταρρέει χωρίς τέλος. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών τερμάτισε με πτώση 3,25% (!) στις 1.144 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, πέφτοντας δηλαδή πιο κάτω και από εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα (ξανα)βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά θεωρείτο ως δεδομένη.

Οι τραπεζικές – και όχι μόνο αυτές – μετοχές διαλύθηκαν, με τον τίτλο της Εθνικής να χάνει 3,7%, πέφτοντας κάτω και από τα 4,50 ευρώ, αφού ο κλάδος αντιμετωπίζει την προοπτική για “χασούρα” έως και 9 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η εφαρμογή της οποίας, επιπρόσθετα, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Ανάλογη ήταν η εικόνα συνολικά στο ταμπλό – εξαιρέσεις μετοχές όπως ο Τιτάνας, λόγω αποτελεσμάτων 6μήνου, ο ΟΛΠ και μερικές άλλες – ενώ πτωτικά κινούνται και οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με την πτώση να ξεπερνά το 1% στις περισσότερες, παρά και τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση συμφωνίας για το χρέος στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, πιέστηκαν τα ομόλογα των χωρών του Νότου – το ελληνικό στις 1.245 μονάδες βάσης – με το spread στο ισπανικό και στο ιταλικό να καταγράφει στη διάρκεια της ημέρας νέα ρεκόρ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: