Ποια σχέδια, ποια Σύνοδος, ποιος Γκούρια…
Ειδικά δε η ελληνική αγορά όχι μόνο δεν θυμάται εκείνες τις ημέρες, αλλά δεν ακούει καν εξελίξεις όπως λ.χ. τα εύσημα που αποδίδει στην προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, βλέπει ότι ο οικονομολόγος εκτιμά πως για να φτάσουμε στο ανεκτό όριο του 60% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν μόλις …δύο δεκαετίες!
Αυτά βλέπει – ή, μήπως, κι άλλα να έρχονται που δεν θέλουμε ούτε να τα σκεφτόμαστε; - η ελληνική αγορά και καταρρέει χωρίς τέλος. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών τερμάτισε με πτώση 3,25% (!) στις 1.144 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, πέφτοντας δηλαδή πιο κάτω και από εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα (ξανα)βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά θεωρείτο ως δεδομένη.
Οι τραπεζικές – και όχι μόνο αυτές – μετοχές διαλύθηκαν, με τον τίτλο της Εθνικής να χάνει 3,7%, πέφτοντας κάτω και από τα 4,50 ευρώ, αφού ο κλάδος αντιμετωπίζει την προοπτική για “χασούρα” έως και 9 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η εφαρμογή της οποίας, επιπρόσθετα, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Ανάλογη ήταν η εικόνα συνολικά στο ταμπλό – εξαιρέσεις μετοχές όπως ο Τιτάνας, λόγω αποτελεσμάτων 6μήνου, ο ΟΛΠ και μερικές άλλες – ενώ πτωτικά κινούνται και οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με την πτώση να ξεπερνά το 1% στις περισσότερες, παρά και τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση συμφωνίας για το χρέος στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, πιέστηκαν τα ομόλογα των χωρών του Νότου – το ελληνικό στις 1.245 μονάδες βάσης – με το spread στο ισπανικό και στο ιταλικό να καταγράφει στη διάρκεια της ημέρας νέα ρεκόρ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου