Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Με «σκοτεινά» σημεία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα στη Βουλή









Με «σκοτεινά» σημεία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα στη Βουλή
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Νωρίτερα το σχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, «κρυφά» παραμένουν ακόμη βασικά σημεία του νομοσχεδίου ενώ «τσουχτερά» φαίνεται πως είναι τελικά τα πρόστιμα για όσους υπαχθούν στις ρυθμίσεις του.

Η πρώτη ανάγνωση έδειχνε μεγάλη μείωση σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα για παρανομίες που έγιναν μετά την 1/1/2004, που προβλέπουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 100% της τιμής ζώνης, στην περιοχή του αυθαιρέτου και πρόστιμο διατήρησης στο 50% για κάθε χρόνο.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν πρόστιμο ίσο με το 15% της τιμής ζώνης, αλλά υπάρχουν προσαυξήσεις κατά 50% για παράνομα τετραγωνικά που υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης ή του ύψους του κτηρίου.

Ειδικά για τα εκτός σχεδίου, που αποτελούν την πλειονότητα των αυθαιρέτων, ο συντελεστής διπλασιάζεται και το πρόστιμο διαμορφώνεται στο 30% της τιμής ζώνης. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές περιοχές για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και με βάση το νομοσχέδιο λαμβάνεται υπ' όψιν για τον υπολογισμό η κατώτερη τιμή που ισχύει για εντός σχεδίου ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλές περιοχές της Αττικής, τα οφειλόμενα ποσά είναι σημαντικά για τους ιδιοκτήτες.

Τα αδιευκρίνιστα του νομοσχεδίου

* Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2004 τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με χαμηλότερα πρόστιμα. Από το υπουργείο διευκρίνισαν ότι, με βάση το νομοσχέδιο, τα νέα πρόστιμα είναι ενιαία και δεν εξαρτώνται από τον χρόνο κατασκευής τους. Το μεγάλο κέρδος, πάντως για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, είναι η κατάργηση του ετήσιου προστίμου διατήρησης, που είναι υπολογίσιμο για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων. Πρόστιμο διατήρησης 5% τον χρόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι δεν θα υποβάλουν δήλωση, οι οποίοι θα δουν το πρόστιμο ανέγερσης να ανεβαίνει στο 30% της τιμής ζώνης.

* Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά δηλώσεις ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες παρά μόνον σε έξι περιοχές, είναι πιθανό να καταθέσουν δηλώσεις, να πληρώσουν και στη συνέχεια να βρεθούν στον... αέρα.

* Μειωτικός συντελεστής προβλέπεται για ιδιοκτήτες που το αυθαίρετο είναι η μοναδική τους κατοικία. Τι θα γίνει όμως μ' αυτούς που διαθέτουν καταστήματα ή μεγάλες καταθέσεις;


Το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχει προκαλέσει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αντιδράσεις.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Αύγουστο.


Πηγή: Ελευθεροτυπία/Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: