Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Θα υλοποιήσουμε με κάθε κόστος τις δεσμεύσεις μας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Χρειαζόμαστε ένα ντου προς τα μπρος»

Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα είπε ο υπουργός Οικονομικών
Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα είπε ο υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με κάθε κόστος έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα το επόμενο δίμηνο και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει «ένα ντου προς τα μπρος». Χαρακτήρισε κακούγουστα αστεία τις φήμες περί πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο και τόνισε ότι στοχεύουν «στο ευρώ και στην καρδιά της ευρωζώνης» και όχι στην Ελλάδα καθεαυτήν.

Ο υπουργός είπε ότι αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκπληρωθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ελληνική οικονομία, «θα αλλάξει η ατμόσφαιρα και θα αποσυμφορηθεί η χώρα».

Πρόσθεσε ότι «αν δεν κάνουμε "ντου", φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας». Κατά τον ίδιο, για την ανάσχεση της ύφεσης απαιτείται να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και να αντληθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενοι πόροι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς.

«Κάθε ώρα αυτών των δύο μηνών μετράει ως χρόνος από άποψη προσπάθειας. Στο διάστημα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, εκτελώντας τον προϋπολογισμό και σχεδιάζοντας έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2012 και να προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, […] πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των εγγυήσεων και να έχει συντελεστεί ο PSI μέχρι τέλους Οκτωβρίου» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αδράνεια, ούτε για οπισθοχώρηση.

Αναφερόμενος στη λίστα των 6.000 νομικών προσώπων-οφειλετών του Δημοσίου, με τις συσσωρευμένες οφειλές των 32 δισ. ευρώ, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε: «Αν παίρναμε το 10% από αυτά τα 32 δισ. θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και ενδεχομένως του 2012».

Πρόσθεσε ότι το πιο καθαρό μήνυμα, που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα συγκυρία, είναι: «Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το συγκυριακό πολιτικό κόστος, να ανταποκριθούμε πλήρως έναντι των εταίρων μας».

Σημείωσε ότι θα ήταν «τραγικό ιστορικό λάθος να θεωρήσουμε ότι οι διαρθρωτικές ανάγκες, που έχει η χώρα, επιβάλλονται έξωθεν». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα βγούμε από την κρίση και θα υπάρχουν περιθώρια για να παίξουμε το συμβατικό πολιτικό παιχνίδι, αλλά «όχι τώρα, όχι στα επόμενα δύο χρόνια».

Για τις φήμες περί πτώχευσης

«Όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το αρνητικό πρότυπο του Νότου, τελικά στρέφονται κατά του εαυτού τους, κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης», είπε ο κ.Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απαντάμε στη σπέκουλα και την οργανωμένη φημολογία κατά του ευρώ».

Προειδοποίησε δε, ότι «αν εμείς εδώ μόνοι μας δεν σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε φήμες και να καταβυθιζόμαστε σε εθνική μεμψιμοιρία, δεν θα σταματήσουν και οι απέξω να διακινούν φήμες και να παίζουν κακόγουστα παιχνίδια ες βάρος της χώρας».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Υπάρχουν, είπε, χώρες που από μόνες τους ισοδυναμούν με το 25% του χρέους της ευρωζώνης, ενώ το συνολικό -διογκωμένο- χρέος της Ελλάδας ισούται με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Ευρώπης, που μετέχει στη ζώνη του ευρώ.

«Τα μεγέθη της Ελλάδας» πρόσθεσε «δεν τη μετατρέπουν σε καταλύτη για το μέλλον και την επιβίωση του ευρώ. Αν όμως η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει και το δικό της δομικό πρόβλημα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται μόνη της το χρηματοικονομικό σύστημα ούτε τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της και συνιστά πρόβλημα και για τους εταίρους της, οι οποίοι την έχουν στηρίξει και τη στηρίζουν συστηματικά με συνολικούς εγκεκριμένους πόρους 219 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: