Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

G7: στηρίζουν τις τράπεζες, ζητούν ανακεφαλαιοποίηση

Κοινό ανακοινωθέν από Μασσαλία


http://img.protothema.gr/1CA1A8F99C2F6AFAFB69B17A9D47DA26.jpg
Την αποφασιστικότητα τους να «στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της – προς το παρόν – αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» διατράνωσαν για μία ακόμη φορά οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των μεγαλύτερων οικονομικά κρατών του κόσμου (G7), που επί διήμερο συζήτησαν τα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στον πλανήτη, επιβεβαίωσαν τις μεταξύ τους διαφορές αλλά και συγκλίσεις και τέλος χρησιμοποίησαν την ίδια πάνω – κάτω ρητορική που χρησιμοποιούν από το ξεκίνημα της κρίσης, για να «πείσουν» τις αγορές πως … έχουν γνώση οι Φύλακες!

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, από τη Μασσαλία όπου συνεδριάζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα, οι οικονομικοί ταγοί των Επτά τόνισαν την αποφασιστικότητα τους να « λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοοικονομικών αγορών». Κάτι που θα επιτευχθεί με την παροχή «ανάλογα με τις ανάγκες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ρευστότητας προς τις τράπεζες!!!

Μίλησαν και πάλι για την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας των τιμών και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για «συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα καθορίζονται από τις αγορές».

Επί της ουσίας δηλαδή δεν μας είπαν κάτι νέο, κάτι απτό για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση που εδώ και περισσότερους από 24 μήνες – κι ενώ oι G7, οι G20, η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κι όποιος άλλος έχουν συνεδριάσει επί τούτου πάνω από 10 φορές – εξακολουθεί να ταλανίζει τη διεθνή οικονομία και να συνιστά την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Επί της ουσίας αυτό στο οποίο κατέληξαν αυτή τη φορά οι G7 είναι στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού αυτές έχουν το μείζον πρόβλημα με την κρίση χρέους, τη στιγμή που οι αμερικανικές προετοιμάζονται για την περιβόητη «ποσοτική χαλάρωση 3» του κυρίου Μπερνάνκε και η αμερικανική οικονομία για το νέο «πακέτο Ομπάμα» που ήδη χαιρετίζουν οι περισσότεροι αναλυτές …

Στη συνέχεια της ημέρας οι Επτά θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και με τη Ρωσία για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή της «αραβικής Μεσογείου» και τα νέα «καυτά μέτωπα» που ανοίγουν. Ήδη δηλώνουν όλοι σύμφωνοι να παράσχουν «στήριξη στη νέα πολιτική εποχή στην οποία έχουν μπει αρκετά κράτη της περιοχής». ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: