Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλησιάζουν οι Βρυξέλλες

«Ένεση» 100 δισ. ευρώ

H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων
H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Κοντά σε «κατ' αρχήν» συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν έχουν εκλείψει εντελώς: Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τρία μέλη της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιτίθενται στο ύψος των ενισχύσεων.

Οι τρεις χώρες «πιστεύουν πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια» υποστήριξε η πηγή.

H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του μηχανισμού σταθερότητας για την Ευρωζώνη (EFSF) και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει εν όψει της -πρώτης, «προπαρασκευαστικής»- Συνόδου Κορυφής της Κυριακής είχε αναφέρει επίσης πως, όσον αφορά το ελληνικό κούρεμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί στοχεύουν σε σημαντικά υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.

Το ζήτημα του EFSF


Όσον αφορά τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις έχουν αποκλειστεί επιλογές που εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -μία από τις αιτίες της γαλλογερμανικής διαφωνίας.

Τις πληροφορίες, που αρχικά είχαν δει το φως της δημοσιότητας από ανώνυμες πηγές, επιβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ το Σάββατο, λέγοντας πως η γαλλική πρόταση να μετατραπεί το EFSF σε πιστωτικό μηχανισμό που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ «έχει τελειώσει».

Η θέση του Βερολίνου σε αυτό το θέμα ήταν άτεγκτη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επαναμβάνει νωρίς το Σάββατο σε ομιλία της σε μέλη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πως η αποστολή της ΕΚΤ είναι μόνο μία, η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας.

Για τη μόχλευση, σύμφωνα με πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, μένουν πια δύο επιλογές: Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Η Μέρκελ συναντάται αργότερα το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: