Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Καταπέλτης για την κυβέρνηση η έκθεση της ΕΕ για το χρέος, λέει η ΝΔ

«Απέτυχαν τα 'σχέδια σωτηρίας'»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Δυστυχώς, η έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, ιδίως το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση» εκτιμά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Όπως επισήμανε με δήλωσή του, η έκθεση «αποδεικνύει ότι τα απανωτά 'σχέδια σωτηρίας' της χώρας απέτυχαν. 'Πάτος στο βαρέλι' του χρέους δεν υφίσταται, αφού η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται και οι 'μαύρες τρύπες' μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Παραθέτοντας στοιχεία από την έκθεση ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει:

«1. Η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στις αγορές σε μια δεκαετία, το 2021, όταν η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν για εφέτος και η μεταγενέστερη της τρόικας για το 2013-2014.

» 2. Δεν αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας πριν από το 2013. Επισημαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα αυτή προβλεπόταν για το 2012. Η ύφεση πλέον εκτιμάται στο 5,5% για το 2011, υψηλότερη από το 2010, εκτιμάται στο 2,8% για το 2012, αντί ανάπτυξης 0,8% που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

» 3. Το χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

» 4. Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο δημόσιο δεν έχει εφαρμοστεί.

» 5. Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν επιτυγχάνονται. Οι αποκλίσεις διευρύνονται. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,5% - 9% του ΑΕΠ το 2011, από 7,3% του ΑΕΠ που ήταν οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Απαιτούνται περιοριστικά μέτρα ύψους 61,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014, όταν το μνημόνιο προέβλεπε 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

» 6. Ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί. Μάλιστα, η απόκλιση θα είναι αισθητή. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αντί πρόβλεψης για 5 δισ. ευρώ.

» Συνεπώς, η έκθεση επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής. Αποτυπώνει την ολιγωρία, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και τις συνεχείς αναδιπλώσεις της.

» Και καθιστά σαφές, ότι η ανάταξη της Οικονομίας είναι προαπαιτούμενη, ώστε να καταστεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή βιώσιμη» καταλήγει η δήλωση του κ.Σταϊκούρα

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: