Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Προκλητική παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση διόγκωσης του ελλείμματος του 2009!









Προκλητική παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση διόγκωσης του ελλείμματος του 2009!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η καθηγήτρια Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζωή Γεωργαντά, και μέλος της ΕΛΣΤΑΤ αποπέμφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τις σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προέβη για εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 στο 15,4% ώστε να φανεί ότι η χώρα διέθετε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και συνεπώς να δικαιολογηθεί η απόφαση λήψης σκληρών μέτρων από ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο θέμα «Διεθνής Στήριξη στα πρότυπα που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ», το οποίο αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (ISI) προς τον επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.


Τα διεθνή εύσημα προς την ΕΛΣΤΑΤ και τον τρόπο λειτουργίας της, συμπίπτουν χρονικά με την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης για τις σοβαρές καταγγελίες Γεωργαντά, αλλά και του αντιπροέδρου της Αρχής Λογοθέτη. Η επιστολή αυτή έφτασε στα χεριά των παραληπτών της πριν από επτά ημέρες και μέχρι στιγμής από την πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει καμία αντίδραση αντίστοιχη με εκείνη η οποία προκλήθηκε - και δικαίως- όταν η Κύπρος και κυρίως η Ρωσία επενέβησαν εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους στην υπόθεση προφυλάκισης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ. Τότε, η πρώτη αντίδραση είχε έρθει από πλευράς της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ). Ακολούθησε η γραπτή παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας και από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας για τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, αφού η κριτική αυτή, με τον τρόπο και το ύφος που γίνεται, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, είχε δηλώσει εμμέσως ότι νίπτει τας χείρας του αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατια. «Μέσα σε αυτή την κρίση, δόλιες εξαπατήσεις του Έλληνα πολίτη δεν χωρούν. Έχουν ξεπουλήσει δημόσια περιουσία, έχουν πάρει μίζες και δεν τους πειραζει κανεις. Περισσότερο προσεκτικός ήταν ο κ. Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ο οποίος επέκρινε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Και τώρα που για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υπάρχει παρέμβαση από διεθνή οργανισμό στατιστικής κανείς δεν αντιδρά, κανείς αισθάνεται ότι όντως υπάρχει παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης...

Ούτως ή άλλως παραμένει πιο σημαντικό ζητούμενο η προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, ενός ανθρώπου οποίος κρίθηκε επικίνδυνος να διαπράξει τα ίδια εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται αλλά για τα οποία δεν έχει οριστικά αποφανθεί η ίδια η δικαιοσύνη.

Τα... δια χειρός εύσημα

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (International Statistical Institute - ISI) κ. Jae C Lee με την επιστολή του σημειώνει τη «στήριξή του ISI στην προσπάθειά σας να ανταποκριθείτε στα διεθνή πρότυπα, στη συλλογή και διάδοση των στατιστικών στοιχείων». Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, ο κ. Lee επισημαίνει ότι το ISI καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΛΣΤΑΤ να καταστήσει αμερόληπτα και αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία και να σεβαστεί τις διεθνείς καλές πρακτικές και πρότυπα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Ινστιτούτου έστειλε την ίδια επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όσο και στον πρόεδρο της Βουλής. «Εκ μέρους του ISI» προσθέτει ο κ. Lee, «θα ήθελα να εκφράσω την πλέον ισχυρή στήριξη και να σας ενθαρρύνω στην αποστολή σας να συμμορφωθείτε με τα διεθνή πρότυπα για ορθά και αντικειμενικά στατιστικά στοιχεία». Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω επιστολή έχει σταλεί από τις 5 Ιανουαρίου ενώ η προανακριτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη για το θέμα της πιθανής εσκεμμένης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δηλαδή, ο εισαγγελέας εξετάζει ακόμα μάρτυρες για την υπόθεση αυτή.

Ο κ. Γεωργίου έχει ήδη καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι οι καταγγελίες Γεωργαντά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη στήριξη στο έργο του κ. Γεωργίου, είχε παράσχει επισήμως και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κ. Γ. Ραδερμάχερ ο οποίος είχε ενημερώσει πως «η Eurostat αντικρούει όλους τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν υπερεκτιμημένο και επιβεβαιώνει πως -όπως έχει ήδη αναφερθεί στο ενημερωτικό σημείωμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2011- η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 και το 2010 ακολούθησε όλους τους κανόνες που εφαρμόζονται και ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη».

Αυτό που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε στην αλληλουχία αυτή των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι για μία υπόθεση η εξέταση της οποίας από τη Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μπορούν και αποστέλλονται επιστολές αλληλεγγύης στις οποίες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ''επιβραβεύεται'' για τη στάση του ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καλούνται «να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα για ορθά και αντικειμενικά στοιχεία». Δεν θα ήταν παράλογο το συμπέρασμα ή η υπόθεση ότι το έλλειμμα του 2009 και η διόγκωσή του - εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της κ. Γεωργαντά - είναι ''η πηγή του κακού'' για όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, από την 29η Απριλίου του 2010 και το Καστελόριζο μέχρι και σήμερα, Ιανουάριο του 2012 όπου τσεκουρώνονται στο μη περαιτέρω μισθοί και συντάξεις παραμονές νέων σφοδρότερων μέτρων μέχρι και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης τον ερχόμενο Μάρτιο...

Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια περισσότερες από μία φορά. Αρχικά όλοι έψαχναν το έλλειμμα του 2009 ύστερα όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί αναθεωρήθηκε προς τα πάνω έπειτα από την αρχική του εκτίμηση. Άλυτο μυστήριο παραμένει ακόμη και σήμερα το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών με ''τσάρο'' τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δεν υπέγραφε τίποτε μέχρι τον Ιανουάριο του 2010... Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει επίσης το γεγονός ότι ο ένας εκ των οικονομικών εισαγγελέων ο οποίος εξετάζει την υπόθεση, ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης, είχε υποβάλει παραμονές του 2012 την παραίτησή του, καταγγέλλοντας περιστατικά τα οποία είχαν έρθει σε γνώση τόσο του ίδιου όσο και του έτερου οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη σύμφωνα με τα οποία οι δύο εισαγγελείς είχαν σχηματίσει την πεποίθηση ότι «είχαν κινηθεί διαδικασίες να τεθούν εκτός ερευνών, για συγκεκριμένες υποθέσεις που είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση ορισμένων».

Τώρα λοιπόν δεν υπάρχει παρέμβαση; Τώρα που τα διαβήματα και οι αντιδράσεις αντικαταστάθηκαν με εύγε και μπράβο, τώρα είναι που το έργο της Δικαιοσύνης μπορεί να προχωρήσει, απερίσπαστο από τυχόν ξένους δάκτυλους; Ε τότε, εύγε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: